Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων μετά την ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων μετά την ΕΚΤ

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι συναλλασσόμενοι περιόρισαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις, από τη στιγμή που η ΕΚΤ απέφυγε να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσίαζαν συνεχή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 7,5% το Μάρτιο. 

Ωστόσο, η ΕΚΤ εμφανίστηκε συγκρατημένη αποφεύγοντας οιαδήποτε σαφή δέσμευση πέραν του τερματισμού των αγορών ομολόγων. Η έλλειψη δέσμευσης ώθησε τους traders να περιορίσουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις. «Η σημερινή ανακοίνωση καθιστά σχεδόν απίθανες περισσότερες από δύο επιτοκιακές αυξήσεις εντός του 2022», σημειώνει ο Λουί Χαρό, αναλυτής της Credit Agricole. Πηγές ωστόσο ανέφεραν στο Reuters μετά τη συνεδρίαση ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να προσανατολίζεται προς αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, όμως θέλησε να διατηρήσει ανοικτές όλες τις επιλογές λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

H επανατοποθέτηση αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων σε μεγάλη αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι είναι πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αλλαγές. Η απόδοση των γερμανικών διετών υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, επιστρέφοντας μάλιστα προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος. 

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν αρχικά, αν και λιγότερο συγκριτικά με τις αντίστοιχες των βραχυπρόθεσμων. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 0,83%, ενώ το spread μεταξύ διετών και 10ετών διευρύνθηκε στις 80 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 2,89% με το spread στις 206 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 1,86%, παρουσιάζοντας ωστόσο έντονη διακύμανση στη διάρκεια της συνεδρίσης. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αφού υποχώρησε αρχικά, έκλεισε κοντά στο 2,49% με άνοδο 11 μονάδων βάσης με το spread έναντι των γερμανικών στις 169 μονάδες βάσης, σε υψηλό εβδομάδας. 

moneyreview.gr
   

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News