Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,57% και κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη 1,42%

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,57% και κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη 1,42%

Αντίθετα προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επέλεξε να κινηθεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο αυτή τη φορά ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, σε μια ημέρα που η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκίασε τα πάντα. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σήμερα κινούνται ανοδικά σε αντίθεση με την ελληνική που σημείωσε πτώση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που διανύουμε. Αύριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι κλειστό, ακολουθώντας την αργία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία δεν θα λειτουργήσουν καθότι είναι Μεγάλη Παρασκευή για το Πάσχα των Καθολικών.  

Μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες σημειώνονταν κέρδη, σήμερα επανήλθαν στο προσκήνιο οι ρευστοποιήσεις, σε μια ημέρα η οποία στην αρχή δεν προμήνυε ότι θα εξελισσόταν με αυτόν τον τρόπο.

Πριν να ηχήσει το καμπανάκι στη Λεωφόρο Αθηνών για την έναρξη της συνεδρίασης, οι Τέρνα Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για το σύνολο του 2021, τα οποία ήταν αρκούντως ικανοποιητικά.

Τα ισχυρά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων λειτούργησαν ως καταλύτης για το θετικό κλίμα που αιωρούταν το προηγούμενο διάστημα, την ώρα που στις διεθνείς αγορές κυριαρχούσε ο προβληματισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 0,57% και υποχώρησε στις 918,96 μονάδες, έχοντας περάσει από τις 928,12 μονάδες και τις 918,15 μονάδες, το υψηλό και χαμηλό ημέρας αντίστοιχα.

Ο τζίρος στα ίδια επίπεδα με τον χθεσινό στα 71 εκατ. ευρώ, ο όγκος συναλλαγών στα 20,5 εκατ. τεμάχια, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αφορά τραπεζικές μετοχές και αυτή της Ελλάκτωρ (+2,21%), η οποία συνέχισε με τη φόρα από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,72% και έπεσε στις 2.227,50 μονάδες, με τον Mid Cap να κλείνει χαμηλότερα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης κατά 0,24%. 

Οι βαριές απώλειες των Alpha Bank (-1,68%), Eurobank (-3,08%) εκμηδένισαν την οριακή άνοδο των μετοχών της Εθνικής και Πειραιώς με 0,05% και 0,07% αντίστοιχα, τραβώντας τον τραπεζικό δείκτη κατά 1,49% προς τα πίσω και στις 641,01 μονάδες. 

Η εικόνα των μετοχών 

Οι κατασκευές πρωταγωνίστησαν σήμερα από αυτές του FTSE Large Cap, καθώς η μετοχή της Mytilineos (+2.85%) μαζί με της Ελλάκτωρ παρουσίασαν την καλύτερη εικόνα και ακολούθησαν Βιοχάλκο (1,83%), Aegean (1,68%) και Quest (1,51%).

ΔΕΗ (-3,26%), MIG (-2,37%), Lamda (-1,72%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,33%) δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις μαζί με τις μετοχές των δύο προαναφερθεισών τραπεζών. 

Παρά τις σημερινές απώλειες, το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει την εβδομάδα ενισχυμένο κατά 1,42%, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα και στις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες. 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο (μια ώθηση που προήλθε από τις τιμές της ενέργειας οι οποίες βρίσκονται 45% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα) επισκιάζουν τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική. Μιας συνέντευξης τύπου η οποία διεξήχθη υβριδικά, από τη στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ είναι θετική στον κορωνοϊό και συμμετείχε διαδικτυακά. 

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που της έγινε και όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες κρίνει ότι το γ΄ τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα ΑΡΡ, κλείνοντας έτσι τον κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο οποίος άνοιξε στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης του 2009. Κατόπιν όπως ανέφερε έρχεται η ώρα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση που μπορεί να έρθει μετά από εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες, όπως ξεκαθάρισε. 

Δεδομένου ότι η σταδιακή μείωση του QE θα γίνει αυτό το τρίμηνο, από τα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ο ρυθμός αγορών κατά το επόμενο τρίμηνο θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και τα δεδομένα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Τέρνα Ενεργεική: Μονόδρομος η απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια

Πλαστικά Θράκης: Αισθητή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News