Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 13:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συγκρατημένες κινήσεις εν αναμονή της ΕΚΤ 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συγκρατημένες κινήσεις εν αναμονή της ΕΚΤ 

Συντηρητικά κινούνται οι επενδυτές στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να κινούνται με οριακές ως επί το πλείστον θετικές μεταβολές, σε μια ημέρα η οποία επισκιάζεται από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν αναμένεται να προβούν σε κάποια δραστική απόφαση σε σχέση το πλάνο που έχουν καταρτίσει, ωστόσο αυτό που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η καθοδήγηση της ΕΚΤ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις. 

Η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια (χθες η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, η πρώτη τέτοια αύξηση από το 1991), η ΕΚΤ όμως έως και την τελευταία της συνεδρίαση εμμένει ότι θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο το 2023.

Ωστόσο μήνα με τον μήνα τα δεδομένα αλλάζουν και με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο να εκτινάσσεται σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,5%, σχεδόν 4 φορές υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της ΕΚΤ, θεωρείται δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι της σήμερα θα συζητήσουν ούτως ώστε να επιταχύνουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί σταδιακά και ο ρυθμός αγορών του ΑΡΡ από τα 40 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ. 

Το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων είναι όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αγορών ομολόγων του προγράμματος ΑΡΡ. Αν η συνθήκη αυτή θα ισχύσει ή πότε θα έρθει αυτή η ώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα αποκαλυφθούν σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,20%, με παρόμοιο ανοδικό ποσοστό κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, οριακά άνω του μηδενός στο Λονδίνο ο FTSE 100, στο +0,53% ο CAC 40 στο Παρίσι, χαμηλότερα στο +0,26% στο Μιλάνο ο FTSE MIB.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News