Business & Finance Σάββατο 19/12/2020, 14:37
ΑΓΟΡΕΣ

Tesla: Πού θα πάει η μετοχή μετά την είσοδο στον S&P 500;

Tesla: Πού θα πάει η μετοχή μετά την είσοδο στον S&P 500;

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η μετοχή της Tesla, την παραμονή της ένταξής της στον S&P 500, επισφραγίζοντας ένα ράλι που έφερε την αυτοκινητοβιομηχανία ανάμεσα στις πολυτιμότερες επιχειρήσεις του κόσμου. 

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η παρουσία των λεγόμενων index funds, δηλαδή των funds που παρακολουθούν τον S&P 500  και αναμένεται να αγοράσουν μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν εμφανής, εν μέσω του μεγάλου  συναλλακτικού ενδιαφέροντος. 

Έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις, ο τίτλος της Tesla έκλεισε με κέρδη 6%, στα 695 δολάρια. 

Η εκρηκτική άνοδος της Tesla έχει υπάρξει μία από τις χαρακτηριστικότερες τάσεις αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς για τα χρηματιστήρια. Η εταιρεία του Elon Musk έχει ωφεληθεί πολύ από τη στροφή των επενδυτών στον τεχνολογικό κλάδο, αφότου οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις «πλημμύρισαν» τις οικονομίες με ρευστότητα. 

Πάντως, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι μετοχές της Tesla είναι ευάλωτες σε μία ξαφνική αντιστροφή της τάσης, αφότου επταπλασίασαν την αξία τους μέσα στο 2020. 

Από τις 16 Νοεμβρίου, όταν η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι η μετοχή θα ενταχθεί στο βασικό δείκτη της Wall Street, η Tesla έχει κερδίσει 272 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, δηλαδή περισσότερα από ολόκληρη την κεφαλαιοποίηση της Toyota. 

Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει ότι η είσοδος στον S&P 500 μπορεί να συνοδευτεί από αθρόες ρευστοποιήσεις. Η κεφαλαιοποίηση της Yahoo, για παράδειγμα, έπιασε «ταβάνι» λιγότερο από ένα μήνα αφότου εισήλθε στο δείκτη, το Δεκέμβριο του 1999, ενώ στην περίπτωση της Qwest Communications, η κεφαλαιοποίησή της κορύφωσε την ημέρα που μπήκε στον S&P 500, τον Ιούλιο του 2000. 

Η μετοχή της Facebook είχε αντιδράσει με άνοδο 17% σε διάστημα οκτώ συνεδριάσεων όταν ανακοινώθηκε η ένταξή της στον S&P 500, το 2013. Τον επόμενο μήνα, ο τίτλος σημείωσε πτώση 6%, καθώς ο επενδυτικός πυρετός υποχώρησε. 

Στην περίπτωση της Tesla, οι short sellers έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για τη μετοχή τελευταία και πλέον κατέχουν σχεδόν 50 εκατ. τίτλους. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία του Musk είναι η πιο «σορταρισμένη» στο χρηματιστήριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News