Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 13:48
ΑΓΟΡΕΣ

ΙΕΑ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση

ΙΕΑ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για το πετρέλαιο προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εξαιτίας όπως αναφέρει στο πλαίσιο της τακτικής της μηνιαίας ενημέρωσης της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί για φέτος κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σχέση με το 2020 και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 99,4 bpd. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατά 260.000 bpd χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. 

Την ώρα που η ΙΕΑ είναι έτοιμη να απελευθερώσει στην αγορά 240 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά της αποθέματα, επισημαίνει παράλληλα ότι η εικόνα της αγοράς δείχνει να εισέρχεται σε μια πιο ισορροπημένη φάση, με τις τιμές να επανέρχονται στα προ πολέμου επίπεδα. 

Περί τις 13:45 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο περί του 1,56% ήτοι 1,63 δολάρια, στα 106,27 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχυόταν κατά 1,31% ή 101,92 δολάρια το βαρέλι. 

«Οι τιμές επανέρχονται στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένουν προβληματικά υψηλά, αποτελώντας μια σοβαρή απειλή για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η ΙΕΑ στο μηνιαίο δελτίο. Ενώ η αγορά δείχνει ισορροπημένη επί του παρόντος, στις προοπτικές πρωταγωνιστεί η αβεβαιότητα, προσθέτει. 

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του αναφορικά με τις προμήθειες της Ρωσίας και το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί από κάποιες χώρες. Η παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5 εκατ. bpd τον Απρίλιο, σχεδόν 50% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. 

Αναφορικά με την κατανάλωση της Κίνας, για τον Απρίλιο η ΙΕΑ αναμένει να υποχωρήσει κατά 925.000 bpd, ενώ αν η τάση αυτή διατηρηθεί τότε ενδεχομένως η παγκόσμια ζήτηση να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο προειδοποιεί ο οργανισμός.   

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Big Oil: Προς επαναγορές μετοχών αξίας 38 δισ.δολαρίων το 2022

ΟΠΕΚ: Αδύνατον για την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τις πιθανές απώλειες του ρωσικού πετρελαίου

H «κερκόπορτα» που κάνει το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News