Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 17:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απάντηση με άνοδο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό 

Wall Street: Απάντηση με άνοδο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό 

Ενώ η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η αναμονή για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο άσκησε πιέσεις στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, η δημοσιοποίησή τους πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street λειτούργησε καταλυτικά για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μπορεί σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός να εκτινάχθηκε σε υψηλό από τον Δεκέμβριο του 1981 καταγράφοντας άνοδο 8,5%, ωστόσο ήταν το μηνιαίο ποσοστό μεταβολής του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων και ποτών) που αποκατέστησε την τάξη. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 0,3%, ένας ρυθμός μεταβολής που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν φθάσει πλέον στην κορύφωσή τους κι ενδεχομένως έχει έρθει η ώρα του κλεισίματος του ανοδικού τους κύκλου. 

Τα στοιχεία αυτά άλλαξαν άρδην την αρνητική ψυχολογία του τελευταίου διαστήματος, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην εικόνα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όσο και στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων οι οποίες αποκλιμακώνονται από τα υψηλά τριών ετών που βρέθηκαν πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (η απόδοση της δεκαετίας κινείται πέριξ του 2,70%, 12 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το 2,82% που βρέθηκε νωρίτερα).

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί του 0,70%, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά σχεδόν 1%, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,82%. 

Οι επενδυτές στη Wall Street αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των αμερικανικών εισηγμένων αναφορικά με την πορεία τους το α΄ τρίμηνο του 2022. 

Ανεπίσημα, η περίοδος αρχίζει αυτή την εβδομάδα όταν και δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους οι έξι big banks του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αρχής γενόμενης αύριο με την ανακοίνωση της JP Morgan. Την Πέμπτη τη σκυτάλη παίρνουν οι Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs, ενώ τη Δευτέρα ανακοινώνει τελευταία τις οικονομικές της επιδόσεις η Bank of America. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News