Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 14:43
ΟΜΟΛΟΓΑ

«Καμπανάκι» για το αμερικανικό δεκαετές: Στα ύψη εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκι» για το αμερικανικό δεκαετές: Στα ύψη εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 εκτινάχθηκε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αναμένεται σήμερα. Ωστόσο, οι ομολογιακές αποδόσεις κινούνταν ήδη ανοδικά, καθώς η Fed στρώνει το έδαφος για σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, το δεκαετές του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσε έως και στο 2,836% μέσα στην ημέρα προτού υποχωρήσει, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα, στο 2,78%. Λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος η απόδοση είναι χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο στο 2,782%.

Η εκτίναξη του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς καταδεικνύει την ανησυχία των επενδυτών ενόψει την ανακοίνωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με την μέση εκτίμηση, προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 8,4% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones μεταξύ οικονομολόγων αναμένεται πως καταλύτες στην εκρηκτική άνοδο των τιμών θα είναι το κόστος των τροφίμων, των ενοικίων και της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,9%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Η επόμενη κίνηση της Fed

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ είναι καθοριστικά για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία έχει ήδη εκδηλώσει επανειλημμένως την πρόθεση για σύσφιγξη της πολιτικής, προκαλώντας ανησυχία στον επενδυτικό κόσμο για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Εξ ου και πυροδοτήθηκε το μαζικό sell off των αμερικανικών ομολόγων με σύντομη ωρίμανση. Οι επενδυτές φαίνεται πως επιδεικνύουν προτίμηση προς τα ομόλογα με πιο απομακρυσμένη λήξη, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αμφιβολίες για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Τι λέει για τα ελληνικά ομόλογα μετά τις υπερ-αποδόσεις

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

Wall Street: Πτώση άνω του 2% για το Nasdaq στη «σκιά» των αποδόσεων

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News