Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 17:25
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επιστροφή σε πτώση μετά τη χθεσινή άνοδο 

Wall Street: Επιστροφή σε πτώση μετά τη χθεσινή άνοδο 

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης της Wall Street, μετά το χθεσινό όπως φαίνεται διάλειμμα και την ήπια άνοδο που σημείωσαν. Αν διατηρηθεί η παρούσα τάση, τότε το αμερικανικό χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις, πορεία που θα το φέρει στο τέλος της με αρνητικό πρόσημο. 

Ο Dow Jones προσπαθεί να διαφύγει από τη ζώνη του μηδενός, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,39%, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώνεται κατά 1,26%. 

Στην εβδομάδα που διανύουμε πρωταγωνίστρια ήταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η νομισματική της πολιτική.

Την Τρίτη δύο αξιωματούχοι της αναφέρθηκαν αφενός στον υψηλό πληθωρισμό, με τη μία εκ των δύο να προλειαίνει το έδαφος και να κάνει λόγο για άμεση μείωση του ισολογισμού της Fed μέσω των στοιχείων ενεργητικού που διακρατεί. 

Μία ημέρα αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από την τελευταία συνεδρίασή της σχετικά με την νομισματική της πολιτική, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επισημαίνουν ότι ο ισολογισμός της Fed θα πρέπει να συρρικνώνεται κατά 95 δισ. δολάρια ανά μήνα. Οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν γενικά» ότι ένας ρυθμός της τάξης των 60 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους, θα ήταν εύλογος, σταδιακά σε διάστημα τριών μηνών ή και λίγο περισσότερο. 

Από την άλλη φάνηκε ότι υπάρχει σύμπνοια αναφορικά με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων . Πολλοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι θα προτιμούσαν μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου και τελικά συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο η αύξηση αυτή να γίνει στις μελλοντικές συνεδριάσεις, ειδικά εάν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή ενταθούν ακόμη περισσότερο.  

Τα μηνύματα αυτά από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, πλήγωσαν τις μετοχές και ιδιαίτερα εκείνες του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες θεωρείται ότι ευνοούνται από το περιβάλλον με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια. 

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους οι big banks της Wall Street για το α΄ τρίμηνο του 2022, σηματοδοτώντας την ανεπίσημη έναρξη των ανακοινώσεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

Εάν οι μετοχές δεν υποχωρήσουν, τότε η Fed θα τις αναγκάσει να το κάνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News