Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed έφεραν νέες απώλειες – Πτώση κοντά στο 2% για το Nasdaq

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed έφεραν νέες απώλειες – Πτώση κοντά στο 2% για το Nasdaq

Για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για το πόσο γρήγορα θα συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι η πολιτική της θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 100 μονάδες ή περίπου 0,5%, αφού νωρίτερα σημείωσε βουτιά 300 μονάδων βάσης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. O S&P 500 υποχώρησε 1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,7%.

«Πρόκειγαι για προειδοποίηση σε όσους πιστεύουν ότι η Fed θα παραμείνει πιο συγκρατημένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού», είπε ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Το μήνυμά της είναι ότι κάνετε λάθος».

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συρρικνώσουν τον ισολογισμό της κατά 95 δισ.δολάρια μηνιαίως και ότι εξετάζει να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους εκτινάχθηκε στο 2,65%, σε υψηλό τριετίας, για να πάρει μία ανάσα και να επιστρέψει σε αυτά τα επίιπεδα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. 

«Νομίζω ότι η χρηματιστηριακή αγορά συνειδητοποιεί ότι η ιδέα συρρίκνωσης των αγορών κατά 95 δισ.δολάρια μηνιαίως παίρνει σάρκα και οστά. Εάν δε, προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης το Μάιο και τον Ιούνιο, γίνεται πιο ρεαλιστική. Σίγουρα όμως, αυτό δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τις μετοχές», σημειώνει ο Τζέιμς Κάρον της Morgan Stanley Investment Management. 

Oι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερα επιτόκια τα οποία θα πλήξουν την οικονομία. Apple, Microsoft, Amazon και Tesla καθοδήγησαν τον κλάδο σε πτώση. Σε αρνητικό κλίμα και οι μετοχές στον χώρο των τσιπ, με Nvidia και Marvell να καταγράφουν απώλειες άνω του 6% και 2% αντίστοιχα. 

Καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ αυξάνει τα επιτόκια, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναζητούν μετοχές με σταθερά κέρδη, απομακρυνόμενοι από αυτές που προσφέρουν ανάπτυξη στο μέλλον. Σε αυτές ανήκουν οι εταιρείες στον χώρο κοινής ωφελείας, υγείας και επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών, με Amgen και Johnson & Johnson να αυξάνονται 2% εκάστη. 

Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν επίσης και την έναρξη της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που αρχίζει εντός των επόμενων ημερών. Ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Ντέιβιντ Κόστιν εκτιμά ότι οι μετοχές με ανθεκτικά περιθώρια κέρδους είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντεπεξέλθουν στο σημερινό περιβάλλον. Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα όπως Alphabet και Νike, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν «υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους» ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News