Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 18:04
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,95% και παράδοση των κερδών του Απριλίου 

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,95% και παράδοση των κερδών του Απριλίου 

Ότι κατάφερε να χτίσει στις δύο πρώτες συνεδριάσεις για τον Απρίλιο το διέγραψε σήμερα στη μέση της τρέχουσας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παραδόθηκε και αυτό στον κλοιό των διεθνών πιέσεων. 

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της Fed για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, είχαν προετοιμάσει τις αγορές για σήμερα. 

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εκθέσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, συνέθεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα εξόχως «ανθυγιεινό» για το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Έτσι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,95% και έκλεισε στις 884,20 μονάδες, παραδίδοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει για τον Απρίλιο. 

Ο τζίρος ανήλθε στα 66 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών λίγο χαμηλότερα από τα 22 εκατ. τεμάχια και περισσότερο του ήμισυ εξ αυτών να αφορά τραπεζικές μετοχές. 

Με μόλις έξι μετοχές του σε άνοδο, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης άφησε στη σημερινή συνεδρίαση 1,03% στις 2.140,20 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,90% κινήθηκε ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Στο -2,21% και στις 631,81 μονάδες, μαζί με τον κλάδο της υγείας ήταν αυτοί που δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Η αναμονή των αποτελεσμάτων της Quest δεν επηρέασε τη μετοχή της, όντας μία εκ των έξι του FTSE Large Cap που έκλεισε σήμερα με κέρδη (0,33%). Ξεχώρισε η μετοχή της Ελλάκτωρ με άνοδο 1,10% και ακολούθησαν ΟΠΑΠ (0,74%), Jumbo (0,58%), Motor Oil (0,14%) και ΟΤΕ (0,12%).

Οι μετοχές των τραπεζών μεταξύ εκείνων με τις περισσότερες απώλειες σήμερα και συγκεκριμένα:

Alpha Bank -1,87%, 1,000
Eurobank -3,07%, 1,0100
Εθνική Τράπεζα -1,54%, 3,4560
Τράπεζα Πειραιώς -2,07%, 1,3750
Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Βιοχάλκο, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΑΔΜΗΕ επίσης με αισθητές απώλειες. 

Οι μετοχές της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης και σήμερα πρωταγωνίστησαν με αυτές της Καρέλιας, Ίλυδα, Μινέρβα και Byte να παρουσιάζουν τα περισσότερα κέρδη. 

Ελλάδα

Καθώς οι τιμές βρίσκονται ήδη στα ύψη, η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη μόνο ως ανασταλτικός παράγοντας δεν λειτουργεί για τον πληθωρισμό. 

Άλλωστε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, διά στόματος του υποδιοικητή της, Θεόδωρου Πελαγίδη, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις του IFF για πληθωρισμό στο 4,5% φέτος, είναι ένα σενάριο αισιδόδοξο, καθώς θα πρέπει κατά το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς να σημειώσει ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωση. 

Από τη μεριά της η Fitch Solutions, υπογραμμίζει ότι νέους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα «γεννά» η εκτίναξη του πληθωρισμού, την ώρα που η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπει την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας τη σχετική κόπωση και ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Moody’s, από το 5,2% προηγουμένως, επικαλούμενη τη μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s, η Ρωσία ευθυνόταν μόνο για το 2% των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων πριν από την πανδημία και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελούν μόνο το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Όμως, ενώ το συνολικό ποσοστό των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι επίσης ένα αμελητέο 0,6%, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα.

Οι διεθνείς εξελίξεις

Το σημερινό σκηνικό μοιάζει με τρόμου στις αγορές, καθώς το συνθέτουν μια σειρά από απαισιόδοξες εξελίξεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου με τη συνδρομή των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τις τιμές του ορυκτού καυσίμου. 

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα για αύξηση στα ναύλα τους, μια κίνηση που αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην επιβατική κίνηση και στα έσοδά τους, ειδικότερα για τις εταιρείες χαμηλού κόστους. 

Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πληρώσει με ρούβλια τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια χώρα που έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από αυτήν, μια κίνηση που την φέρνει σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θ. Πελαγίδης: Αισιόδοξο το σενάριο για πληθωρισμό 4,5% το 2022

Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Ουγγαρία: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Η ΙΕΑ απελευθερώνει 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News