Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση εν αναμονή των πρακτικών της Fed 

Wall Street: Πτώση εν αναμονή των πρακτικών της Fed 

Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει στραφεί όπως το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα Τετάρτη όπως και χθες, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική.

Με αξιωματούχους της Fed να στέλνουν νέα μηνύματα χθες για πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, τα πρακτικά αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να αποτυπωθούν οι προθέσεις των αξιωματούχων της.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο εναρμονίζεται με τη γενικευμένη πτωτική τάση στις διεθνείς αγορές κι έτσι ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,78%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,15%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 2,14%. 

Μια ημέρα αφότου η αξιωματούχος της Fed, Λαέλ Μπρέιναρντ, έκανε λόγο για άμεση συρρίκνωση του ισολογισμού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάιο, ήταν η σειρά του προέδρου της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, να δηλώσει ότι είναι «βαθιά» ανήσυχος για τον πληθωρισμό. 

Χθες η επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολις, Μέρι Ντέιλι, ανέφερε ότι με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε υψηλό σαράντα ετών, η ζημιά που καταγράφεται είναι σαν να μην έχει κάποιος δουλειά και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. 

Τα σχόλια αυτά έχουν φέρει αναστάτωση όχι μόνο στις αμερικανικές αγορές, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με αυτή του δεκαετούς τίτλου να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό τριών ετών και από το χθεσινό 2,40% να διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,65%. 

Το σημερινό σκηνικό μοιάζει με τρόμου στις αγορές, καθώς το συνθέτουν μια σειρά από απαισιόδοξες εξελίξεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου με τη συνδρομή των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τις τιμές του ορυκτού καυσίμου. 

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα για αύξηση στα ναύλα τους, μια κίνηση που αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην επιβατική κίνηση και στα έσοδά τους, ειδικότερα για τις εταιρείες χαμηλού κόστους. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Ευρώπη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πληρώσει με ρούβλια τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια χώρα που έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από αυτήν, μια κίνηση που την φέρνει σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News