Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 14:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παραμένει σε πτώση, κρατάει αντιστάσεις σε σχέση με την Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Παραμένει σε πτώση, κρατάει αντιστάσεις σε σχέση με την Ευρώπη

Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο καταφέρνει να διατηρήσει το περιορισμένο εύρος των απωλειών και να μην συμπλεύσει έτσι με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, των οποίων η υποχώρηση ως επί το πλείστον είναι σημαντικά μεγαλύτερη. 

Οδεύοντας προς το τελικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται κατά 0,86% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης και στις 885,09 μονάδες, έχοντας κατέλθει υπό των 890 μονάδων από την έναρξη της συνεδρίασης, όταν και σημειώθηκε το υψηλό ημέρας στις 891,80 μονάδες. Το χαμηλό ημέρα επί του παρόντος καταγράφεται στις 884,03 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει υπερβεί τα 11 εκατ. τεμάχια, με περισσότερο του ήμισυ εξ αυτών να αφορούν τραπεζικές μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,73% και έχει πέσει στις 2.146,56 μονάδες, ενώ της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οπισθοχωρεί κατά 0,58%. 

Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται σε αρνητικό έδαφος κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης χάνει 1,90% και μαζί με τον κλάδο της υγείας είναι αυτοί που δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. 

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο κυρώσεων προς τη Ρωσία και την επικεφαλής της Κομισιόν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις και στο πετρέλαιο της χώρας, οι αγορές σήμερα παρακολουθούν «παγωμένες» τις εξελίξεις. 

Καθώς οι τιμές βρίσκονται ήδη στα ύψη, η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη μόνο ως ανασταλτικός παράγοντας δεν λειτουργεί για τον πληθωρισμό. 

Άλλωστε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, διά στόματος του υποδιοικητή της, Θεόδωρου Πελαγίδη, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις του IFF για πληθωρισμό στο 4,5% φέτος, είναι ένα σενάριο αισιδόδοξο, καθώς θα πρέπει κατά το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς να σημειώσει ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωση. 

Από τη μεριά της η Fitch Solutions, υπογραμμίζει ότι νέους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα «γεννά» η εκτίναξη του πληθωρισμού, την ώρα που η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπει την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας τη σχετική κόπωση και ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Moody’s, από το 5,2% προηγουμένως, επικαλούμενη τη μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s, η Ρωσία ευθυνόταν μόνο για το 2% των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων πριν από την πανδημία και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελούν μόνο το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Όμως, ενώ το συνολικό ποσοστό των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι επίσης ένα αμελητέο 0,6%, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα.

Η εικόνα των μετοχών

ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ είναι οι μοναδικές μετοχές του FTSE Large Cap με κέρδη, ενώ αυτή της Jumbo κινείται οριακά άνω του μηδενός. Πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, της Aegean, της Τέρνα Ενεργειακή και της Βιοχάλκο. 

Ειδικότερα οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ως εξής: 

  • Alpha Bank -1,47%, 1,1045
  • Eurobank -1,30%, 1,0160
  • Εθνική Τράπεζα -2,45%, 3,4450
  • Τράπεζα Πειραιώς -3,28%, 1,3580

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θ. Πελαγίδης: Αισιόδοξο το σενάριο για πληθωρισμό 4,5% το 2022

Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News