Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 13:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Πτώση στα χρηματιστήρια διά χειρός φον ντερ Λάινεν 

Ευρώπη: Πτώση στα χρηματιστήρια διά χειρός φον ντερ Λάινεν 

Αισθητές απώλειες καταγράφουν σήμερα Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προβληματισμού από το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,11%, με τους κυριότερους εκ των κλάδων του να καταγράφουν όλοι απώλειες. 

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο κινούνται πέριξ του -1,50%, ενώ πιο περιορισμένη στο -0,50% είναι η πτώση του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Σήμερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων και στο πετρέλαιο της χώρας. 

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που επιβάλλουμε», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που τελευταίου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει απαγόρευση της αγοράς ρωσικού άνθρακα.
«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε το πετρέλαιο και τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές, λειτούργησαν ως ομαδικό παράγγελμα για πτώση των μετοχών και των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.
Έντονες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο τεχνολογικός, με αυτόν των ταξιδίων και αναψυχής να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα με πτώση 2,50%. 

Παράλληλα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήρθαν νέα μηνύματα για επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. 

Μεθοδικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένει η Λάελ Μπρέιναρντ, αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς και γρήγορες μειώσεις του ισολογισμού της έτσι ώστε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να φέρει τη νομισματική πολιτική σε πιο «ουδέτερη θέση» προς το τέλος του έτους, προχωρώντας σε ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Για να συμβεί όμως αυτό, η Fed θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια «μεθοδικά» και να αρχίσει από τον επόμενο μήνα να μειώνει γρήγορα τον ισολογισμό της αξίας 9 τρισ. δολαρίων, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα συρρίκνωσε το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ίδια.

Από τη μεριά της η επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολις, Μέρι Ντέιλι, ανέφερε ότι με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε υψηλό σαράντα ετών, η ζημιά που καταγράφεται είναι σαν να μην έχει κάποιος δουλειά και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. 

Πίσω στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη Γαλλία από τη στιγμή που το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν και η βασική του αντίπαλος Μαρίν Λεπέν ανεβαίνει στα ποσοστά προτίμησης τις τελευταίες εβδομάδες. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News