Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 11:40
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πιέσεις καθώς η Δύση εντείνει την πίεση στη Ρωσία 

Χρηματιστήριο: Πιέσεις καθώς η Δύση εντείνει την πίεση στη Ρωσία 

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω ενός γενικευμένου αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, του οποίου οι βάσεις μπήκαν χθες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τα σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μετά τις χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σήμερα η επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ήδη τα πρώτα σημάδια του πολέμου στην Ουκρανία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην παγκόσμια οικονομία και το ενδεχόμενο να απομονωθεί ακόμη περισσότερο από αυτήν η Ρωσία τρομάζει αγορές και επενδυτές και όχι μόνο. Με τον πληθωρισμό να ίπταται, οι οικονομίες δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, την ώρα που η ενεργειακή κρίση βαθαίνει. 

Στα καθ’ ημάς, ο προβληματισμός που διακατέχει τις διεθνείς αγορές έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Λεωφόρο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,63% στις 887,05 μονάδες, με τον τζίρο να έχει πλησιάσει στα 15 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 5 εκατ. τεμάχια. 

Με μόλις τέσσερις μετοχές του να κινούνται ανοδικά, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,69%, στις 2.147,50 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,16%, με τις πιέσεις σήμερα να ασκούνται στους κλάδους της υγείας, τον τραπεζικό και τον κατασκευαστικό.  

Η εικόνα των μετοχών

ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Coca Cola είναι οι μοναδικές από τις μετοχές του FTSE Large Cap που διαφεύγουν από το σημερινό γενικευμένο πτωτικό κλίμα, με άνοδο μεταξύ 0,81% και 0,34%. 
Aegean, Ελλάκτωρ, Εθνική Πειραιώς και Βιοχάλκο βρίσκονται στην άλλη άκρη του ταμπλό:

Οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ως εξής:

  • Alpha Bank -0,67%, 1,1135
  • Eurobank -1,30%, 1,0285
  • Εθνική Τράπεζα -1,42%, 3,4600
  • Τράπεζα Πειραιώς -1,18%, 1,3875

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί σήμερα στην επικαιρότητα, ωστόσο δεν έχει βοηθηθεί η μετοχή της. 

Σήμερα, δημοσιοποίησε το business plan της. Σε αυτό περιλαμβάνονται, εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έως και το 2025, καθαρή πιστωτική επέκταση υψους περίπου 7 δισ. ευρώ,  διπλασιασμός της κερδοφορίας στο 1,2 δισ. ευρώ το 2025 έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2021 με δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2024, πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16%.

Παράλληλα ανακοίνωσε την εξαγορά της lolcus Investments. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου επχειρησιακού σχεδίου 2022-2025 που ανακοινώνει η διοίκηση της Πειραιώς σήμερα στο Λονδίνο και μέσω αυτής ενισχύει τη θέση της στον κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα.

Επίσης, προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

ΔΕΗ 

Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το σύνολο του 2021, καταγράφοντας ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 19,5 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα για το δ’ τρίμηνο του 2021 τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,7 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2020.

Σε 871,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2021 τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση του ομίλου της ΔΕΗ, έναντι 865,1 εκατ. ευρώ το 2020 για το σύνολο του oμίλου, παραμένοντας ουσιαστικά σταθερά, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 15,3% από 18,6%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, μια ανακοίνωση που αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον. 

Ειδικότερα για το δ΄ τρίμηνο του 2021, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 245,2 εκατ. ευρώ έναντι 169,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Τα τελικά αποτελέσματα των επιμέρους δραστηριοτήτων του Ομίλου ενσωματώνουν και το όφελος από πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής, το οποίο συνέβαλε στην στήριξη των πελατών. Στην δραστηριότητα της Παραγωγής και της Εμπορίας, θετικά επέδρασε και η διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, και δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Fed

Μεθοδικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένει η Λάελ Μπρέιναρντ, αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς και γρήγορες μειώσεις του ισολογισμού της έτσι ώστε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να φέρει τη νομισματική πολιτική σε πιο «ουδέτερη θέση» προς το τέλος του έτους, προχωρώντας σε ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε απόλυτα ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και ότι είναι υψίστης σημασίας να τον κάνουμε να υποχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέδριο της Fed. 

Για να συμβεί όμως αυτό, η Fed θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια «μεθοδικά» και να αρχίσει από τον επόμενο μήνα να μειώνει γρήγορα τον ισολογισμό της αξίας 9 τρισ.δολαρίων, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα συρρίκνωσε το ενεργητικό της, υπογράμμισε.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 27 δισ. ευρώ και διπλάσια κέρδη έως το 2025 προβλέπει το business plan

Τρ. Πειραιώς: Εξαγόρασε την lolcus Investments αντί 10 εκατ. ευρώ

Σύμπραξη Πειραιώς – Natech για την δημιουργία ψηφιακής τράπεζας

Μπρέιναρντ: Αναμένει μεθοδικές επιτοκιακές αυξήσεις και γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News