Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτές τάσεις – Πτώση 1,3% στο Παρίσι εν όψει των εκλογών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτές τάσεις – Πτώση 1,3% στο Παρίσι εν όψει των εκλογών

Mε άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με εξαίρεση τη γαλλική αγορά εν μέσω ανησυχιών για την έκβαση των προεδρικών εκλογών. 

Η γαλλική αγορά «ξύπνησε» ξαφνικά στον κίνδυνο εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, από τη στιγμή που το 48,5% των ψηφοφόρων σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Λεπέν – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει κερδίσει έως τώρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, περιορίζοντας μέρος των αρχικών κερδών, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 1,3% της αξίας του, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός. 

«Μία νίκη της Λεπεν θα μπορούσε να επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας θέτοντας ερωτηματικά για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές», αναφέρει η Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγος της Capital Economics.  
 
To spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών 10ετών αυξήθηκε στις 54 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από την αρχή της πανδημίας το 2020. 

Προβληματισμό προκαλεί και ο νέος γύρος κυρώσεων που πρότεινε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και εμπάργκου στις εισαγωγές άνθρακα, που εάν τελικά εγκριθούν θα απαγορεύσουν ρωσικές εισαγωγές αξίας 9 δισ.ευρώ και εξαγωγές προς την Ρωσία 10 δισ.ευρώ. 

Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν οι μετοχές κοινής ωφελείας, με κέρδη 2,3%. Κέρδη κατέγραψαν και οι εταιρείες στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών, δίδοντας ώθηση στα ισπανικά blue chip και στο δείκτη IBEX στη Μαδρίτη ο οποίος κατέγραψε κέρδη 1,2%, σε υψηλό ενάμισι μηνός. 

Ακόμη μία ώθηση στον κλάδο κοινής ωφελείας έδωσε η διπλή αναβάθμιση της Credit Suisse στη δανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas Wind σε «outperform», με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει άλμα 8,6%. 
  

Από τα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,7%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,9%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Νέο sell off – Η μεγαλύτερη άνοδος μηνός για την απόδοση του γαλλικού 10ετούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News