ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα, πέρασμα από τις 900 μονάδες και κλείσιμο με -0,09%

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα, πέρασμα από τις 900 μονάδες και κλείσιμο με -0,09%

Πολλά «επεισόδια» εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χαρακτηρίσθηκε από μεταβλητότητα και από τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ενώ η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου και στις 901,29 μονάδες (υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό σημειώθηκε στις 890,56 μονάδες), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Περί τις 12:00 το μεσημέρι οι αγοραστές έδωσαν τη θέση τους στους πωλητές κι έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε μεταβολή γυρνώντας σε αρνητικό έδαφος. Σε καμία χρονική στιγμή της σημερινής συνεδρίασης δεν υπέστη βαριές απώλειες, αντιθέτως στην τελευταία στροφή της σημερινής συνεδρίασης έκανε την «απέλπιδα» προσπάθεια να επανέλθει άνω του μηδενός, ωστόσο δεν βρήκε τις δυνάμεις αυτές που θα του έδιναν την απαιτούμενη ώθηση για να το επιτύχει.

Έτσι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης βρίσκει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα κατά 0,09% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στις 892,68 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με χθες και στα 70,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 21,8 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία αυτών να αφορούν συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία σκίασε σήμερα τα χρηματιστήρια. 

Η Δύση παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις από την Ουκρανία, καθώς εμφανίζονται ξανά τα φαντάσματα των εγκλημάτων πολέμων, τα οποία τελευταία φορά επίσημα καταγράφηκαν την εποχή της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης και του λεγόμενου τότε Ανατολικού Μπλοκ.

Η Ευρώπη ήδη έχει πάρει το όπλο της παρά πόδας, με την Κομισιόν να ανακοινώνει έξι προτάσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων προτείνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, την απαγόρευση της πρόσβασης ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών και απαγόρευση εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε σημαντικούς τομείς όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, οι ημιαγωγοί, τα ευαίσθητα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών.

Η εικόνα στο ταμπλό 

Τα βαριά χαρτιά απουσίασαν και σήμερα από τα υψηλά επίπεδα στο ταμπλό κι έτσι ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,19% στις 2.162,39 μονάδες, με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να μένει σχεδόν αμετάβλητος (-0,02%).

Ο τραπεζικός κλάδος και του εμπορίου δέχθηκαν σήμερα τις εντονότερες πιέσεις χάνοντας 1,44% και 1,03%, ενώ αντίστοιχα την καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι κλάδοι της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας (4,79%, 1,05% και 0,94% αντίστοιχα).

Τέρνα Ενεργειακή, Quest και ΟΤΕ με κέρδη 1,84%, 1,64% και 1,06% αντίστοιχα ξεχώρισαν, καθώς οι υπόλοιπες μετοχές των FTSE Large Cap που κινήθηκαν ανοδικά ήταν ήπιας μορφής η μεταβολή τους. 

Από την άλλη η μετοχή της Aegean σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν κατάφερε να αποφύγει τις αισθητές απώλειες κλείνοντας στο -2,79%. Ακολούθησαν Alpha Bank (-2,52%), Ελλάκτωρ και Eurobank με -1,70%, Πειραιώς και Βιοχάλκο ακόμη πιο πίσω με πτώση 0,95% και 0,79% αντίστοιχα. 

Και σήμερα η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση απήλαυσαν την προτίμηση των επενδυτών, με τις μετοχές των Μύλων Κεπενού, Προοδευτική και Μαθιός να ξεχωρίζουν με ράλι της τάξεως του 9,42%, 7,06% και 6,19% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News