Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Ανορθογραφία» ο Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση 

Wall Street: «Ανορθογραφία» ο Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση 

Με την Ευρώπη να έχει καταρτίσει σχέδια για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ως αντίποινα για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει σε άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία, στη Wall Street σήμερα δεν επικρατεί ξεκάθαρη τάση.

Μπορεί ο Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,38% και ο S&P 500 να κινείται οριακά άνω του μηδενός και να επεκτείνουν τα κέρδη τους για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, ωστόσο ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται χαμηλότερα περί του 0,65%, μία ημέρα μετά το ράλι που σημείωσε κλείνοντας χθες με άνοδο 1,90%. 

Η Δύση παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις από την Ουκρανία, καθώς εμφανίζονται ξανά τα φαντάσματα των εγκλημάτων πολέμων, τα οποία τελευταία φορά επίσημα καταγράφηκαν την εποχή της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης και του λεγόμενου τότε Ανατολικού Μπλοκ.

Η Ευρώπη ήδη έχει πάρει το όπλο της παρά πόδας, με την Κομισιόν να ανακοινώνει έξι προτάσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων προτείνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, την απαγόρευση της πρόσβασης ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών και απαγόρευση εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε σημαντικούς τομείς όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, οι ημιαγωγοί, τα ευαίσθητα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών.

Πίσω στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το κλίμα είναι διαφορετικό και σε αυτό συνέβαλε η ανακοίνωση της Carnival, με την οποία ανέφερε ότι κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα στην ιστορία της από πλευράς κρατήσεων. Η μετοχή της πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 11%, ενώ έχει δώσει ώθηση τόσο στις μετοχές των ανταγωνιστριών Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean Cruises οι μετοχές των οποίων ενισχύονται κατά 5,5% και 4% αντίστοιχα, όσο και στον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, με το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο να παραμένει στα επίπεδα ρεκόρ των 89,2 δισ. δολαρίων, υψηλότερα των εκτιμήσεων για έλλειμμα στα 88,5 δισ. δολάρια. 

Ένα τέταρτο μετά το σημερινό χτύπημα του κουδουνιού για την έναρξη της συνεδρίασης, ήρθαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, η οποία ανέβασε ταχύτητα στις 57,7 μονάδες, από 55,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, η τιμή αυτή ωστόσο ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών που έκαναν λόγο για 58,5 μονάδες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News