Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 15:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Στάση αναμονής τηρούν σήμερα Τρίτη οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στη Ρωσία έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα της Ρωσίας, μια απόφαση την οποία θα στηρίξει και η Γερμανία, όπως διατείνονται κύκλοι από το Βερολίνο. 

Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές προς τη Ρωσία –αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο– που θα καλύπτουν μεταξύ άλλων ημιαγωγούς, υπολογιστές, τεχνολογία χρήσιμη για το LNG και άλλου είδους ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εξοπλισμό μεταφορών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Κομισιόν εξετάζει επίσης την απαγόρευση μισθώσεων αεροσκαφών, αλλά και τις εισαγωγές και εξαγωγές ορισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, προϊόντων χάλυβα και ειδών πολυτελείας.

Με αυτές τις εξελίξεις να πρωταγωνιστούν στη σημερινή επικαιρότητα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταβάλει προσπάθειες να διατηρηθεί υψηλότερα του μηδενός. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,33%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται οριακά χαμηλότερα του μηδενός, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται κατά 1,44%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,66%. 

Από πλευράς κλάδων αυτός των ταξιδίων και αναψυχής ενισχύεται κατά 1,22% , ενώ στο +1,13% βρίσκεται των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών, υποχωρώντας περί του 0,90% και οι δύο. 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η S&P Global δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της εταιρείας, υποχώρησε στις 54,7 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες του Φεβρουαρίου, τιμή που ήταν υψηλότερη των 54,5 μονάδων των αρχικών εκτιμήσεων. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε οριακή άνοδο στις 55,6 μονάδες, από 55,5 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και υψηλότερα της τιμής 54,8 των πρώιμων εκτιμήσεων. 

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να καταγράφει νέο ρεκόρ τον Μάρτιο στο 7,5%, οι τιμές παραγωγής του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσαν επίσης νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ανερχόμενες στις 62,6 μονάδες. 

Μεμονωμένα, άλμα της τάξεως του 11,33% πραγματοποιεί η μετοχή της Vestas Wind, μετά την αναβάθμισή της από την Credit Suisse, εξαιτίας όπως υποστήριξε της μετάβασης της δανέζικης ενεργειακής εταιρείας από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προς κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Ευρωζώνη: Παραμένει σε υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News