ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ίλιγγος» από τις 900 μονάδες, αλλαγή πορείας και πτώση

Χρηματιστήριο: «Ίλιγγος» από τις 900 μονάδες, αλλαγή πορείας και πτώση

Δεν καταφέρνει να διατηρηθεί στη ζώνη των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς μετά τις 12:00 το μεσημέρι σημείωσε αναστροφή πορείας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται κατά 0,16% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έχει υποχωρήσει στις 892,08 μονάδες και από τις 901,29 μονάδες το υψηλό ημέρας προσπαθεί να διατηρηθεί άνω των 890 μονάδων καθώς το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 890,72 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμαίνεται και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 33 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει φθάσει στα 13,1 εκατ. τεμάχια. 

Τη θέση του αρχικού θετικού κλίματος που έφερε και το σκαρφάλωμα του ΓΔ στις 900 μονάδες, πήραν στη συνέχεια ο προβληματισμός και οι ανησυχίες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη προβληματίζουν και τους επενδυτές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται καθοδικά.

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ως αντίποινα έναντι της βαρβαρότητας που φέρονται να επέδειξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι περιορισμοί στις εισαγωγές άνθρακα ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε μία δέσμη μέτρων που ουσιαστικά εξειδικεύουν προηγούμενες κυρώσεις και καλύπτουν πιθανά παραθυράκια διεξόδου. Τα μέτρα αυτά πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα. 

Η εικόνα των μετοχών

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τρεις από τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών να υποχωρούν, όπως και αυτή της Coca Cola, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,26%, με τον FTSE Mid Cap να καταβάλλει προσπάθειες να αγγίξει το μηδέν. 

Μοιραία ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,64%, πίσω από τον δείκτη των κατασκευών που καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,70%. Τηλεπικοινωνίες, ταξίδια και αναψυχή, υγεία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παραμένουν ακόμη σε θετικό έδαφος, με ελαφρά όμως άνοδο. 

Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής μπορεί να κινείται ανοδικά, ωστόσο η μετοχή της Aegean είναι αυτή που δέχεται τις εντονότερες πιέσεις μεταξύ εκείνων του FTSE Large Cap, με πτώση της τάξεως του 2,97%. Η μετοχή της Σαράντης χάνει περί του 1,50% της Lamda στο -1,43%, οριακά υπό του -1% η μετοχή της Βιοχάλκο. 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης δεν έχει βοηθήσει τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί κατά 0,19%.

Στο +1,16% η μετοχή της Quest, κατά 0,60% ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά τη νέα τιμή στόχο από τη Eurobank Equities στα 15,90 ευρώ ανά μετοχή, από 14,70 της προηγούμενης ανάλυσης της χρηματιστηριακής. 

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ως εξής:

  • Alpha Bank -1,39%, 1,1340
  • Eurobank -0,09%, 1,0590
  • Εθνική Τράπεζα +0,31%, 3,5200
  • Τράπεζα Πειραιώς +-0,18%, 1,4150

Πράσινο ευρωπαϊκό ομόλογο

Στην έκδοση δεύτερου πράσινου ομολόγου της προχώρησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο εκ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων.

Οι Βρυξέλλες από το νέο πράσινο ομόλογο 20ετούς διάρκειας αποσκοπούν να αντλήσουν 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. 

Η έκδοση έχει συγκεντρώσει υψηλή ζήτηση, καθώς ήδη οι προσφορές των επενδυτών έχουν ανέλθει στα 57 δισ. ευρώ, με το περιθώριο της απόδοσής του να διαμορφώνεται στις 9 μονάδες βάσης σε σχέση με το mid-swap επίπεδο, ένα spread κατά δύο μονάδες μικρότερο σε σχέση με τις 11 μονάδες βάσης, όταν άρχισε η δημοπρασία. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προς κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Ε.Ε.: Βγήκε στις αγορές με δεύτερο «πράσινο» ομόλογο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News