Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοδος με «όχημα» την τεχνολογία – Κέρδη 1,9% για το Nasdaq

Wall Street: Άνοδος με «όχημα» την τεχνολογία – Κέρδη 1,9% για το Nasdaq

Με άνοδο άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο τη σημερινή συνεδρίαση. Οι επενδυτές προσπέρασαν τις ανησυχίες για ύφεση και αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας που ήταν οι μεγάλοι χαμένοι του πρώτου τριμήνου. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 103,61 μονάδες ή 0,3%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,81% και ο Nasdaq 1,9%.

μετοχές τεχνολογίας ήταν ο πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης, μετά τις μεγάλες απώλειες των τριών πρώτων μηνών του έτους, στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Fed αλλά και στην επιτοκιακή αύξηση του Μαρτίου.  

Η μετοχή του Twitter ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στο Nasdaq, σημειώνοντας άλμα άνω του 28% στην είδηση ότι ο Έλον Μασκ αγόρασε μερίδιο 9,2% στην εταιρεία. Σε άνοδο 5,7% και η μετοχή της Tesla στον απόηχο των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.  

Οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Nvidia και Microsoft ενισχύθηκαν περισσότερο από 2%. Στο ίδιο μοτίβο και οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως Alibaba και JD.com. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Starbucks υποχώρησε 4,4%, καθώς η αλυσίδα καφέ ακύρωσε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της. 

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές είναι η καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων που παραμένει αντιστραμμένη. «Είναι σαν να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για μία πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Απλά, ιστορικά, μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια για να εκδηλωθεί η ύφεση», λέει χαρακτηριστικά ο Ράιαν Ντέτρικ της LPL Financial. 

Tην ίδια στιγμή, η αγορά πετρελαίου σημείωσε άνοδο με το brent να ενισχύεται άνω του 3% και το αργό άνω του 4%, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή ύφεση. 

«Οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνεχίζουν να στέλνουν αντικρουόμενες ενδείξεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Είμαστε συγκρατημένοι ως προς την ερμηνεία των μηνυμάτων ούτως ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων έχει ιστορικά προβλέψει ύφεση με παρατεταμένη και αβέβαιη διάρκεια, ενώ οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός έχουν απομακρυνθεί», σημειώνει η UBS. 

Ωστόσο, η Wall Street εισήλθε σε μία περίοδο που παραδοσιακά θεωρείται ισχυρή για τις μετοχές, καθότι ο Απρίλιος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της MKM Partners, ο S&P 500 έχει καταγράψει κατά μέσο όρο κέρδη 2,41% τον Απρίλιο τα τελευταία 20 έτη. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο S&P 500 σημείωσε τον Απρίλιο κέρδη τα 16 από τα τελευταία 17 χρόνια. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% στις τιμές – Φόβοι για επάρκεια προσφοράς

Ομόλογα: Γύρισαν σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 2,50% στην ελληνική 10ετία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με «άρωμα» τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News