Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 11:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη «στο ρελαντί»

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη «στο ρελαντί»

Στο «ρελαντί» έχει εκκινήσει την καινούργια εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς, έπειτα από μια εβδομάδα που ήταν ιδιαιτέρως αποδοτική για τη ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 5,64%.

«Βγαίνοντας» από την περασμένη εβδομάδα στις 890 μονάδες, σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται πλησίον της ζώνης αυτής, με την οριακή άνοδο 0,06 να έχει μετατραπεί σε οριακή πτώση 0,08% και να παραμένει ο ΓΔ οριακά στις 890 μονάδες.  Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει αγγίξει τα 3,7 εκατ. τεμάχια. 

Σε χαμηλές πτήσεις και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ενώ επί του παρόντος από πλευράς κλάδων πιέσεις δέχονται ο κατασκευαστικός και των τροφίμων και ποτών. 

Η πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη, έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να καταρτίζουν σχέδια αναφορικά με την προμήθεια πρώτων υλών και γεωργικών προϊόντων.

Ρωσία και Ουκρανία συνδυαστικά ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τόσο σε σιτηρά όσο και σε βασικά μέταλλα και με τη Μόσχα ήδη να έχει ανακοινώσει ότι θα προμηθεύει αγαθά μόνο τις «φιλικές χώρες», το ενδεχόμενο ελλείψεων μοιάζει κάτι περισσότερο από πιθανό. 

Την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να ίπτανται και σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιούν άλμα της τάξεως του 39%, στα 339 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Η εικόνα των μετοχών

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, με μικτά πρόσημα κινούνται οι μετοχές του FTSE Large Cap. Η μετοχή της Quest για άλλη μια συνεδρίαση «ηγείται» των κερδών με άνοδο περί του 3%. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, με ήπια κέρδη ΟΤΕ, ΕΛΠΕ στο +1,10% ο ΑΔΜΗΕ.

Απώλειες οι μετοχές των Coca Cola, ΔΕΗ, Aegean, προσεγγίζει το -3% η μετοχή του Τιτάνα.

Η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και σήμερα έχουν συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Profile και Centric με άνοδο 4,43% και 3,905 αντίστοιχα. 

moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News