Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υποτονικά άνοιξε ο Απρίλιος – Οριακή άνοδο για τον Dow

Wall Street: Υποτονικά άνοιξε ο Απρίλιος – Οριακή άνοδο για τον Dow

Σε υποτονικό κλίμα έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν πως θα πάει το επόμενο τρίμηνο, μετά τις μεγάλες απώλειες του πρώτου, εν μέσω ενδείξεων για ύφεση της οικονομίας. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,1%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,3%. Ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο 0,1% ή με 37 μονάδες βάσης, αφού όμως στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσίασε αυξομειώσεις της τάξης των 100 μονάδων. 

H πτώση του πρώτου τριμήνου είναι ακόμη νωπή στη Wall Street, όμως υπήρξαν κάποια σημάδια στη σημερινή συνεδρίαση, που έδωσαν ελπίδα στους επενδυτές. 

Η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια, στον απόηχο της τεράστιας απελευθέρωσης πετρελαίου που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα στρατηγικά αποθέματα. 

Οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αποτιμήσουν τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 431.000 νέες θέσεις εργασίας το Μάρτιο. Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς κατώτερα των 490.000 θέσεων εργασίας που είχαν προβλέψει αναλυτές του Dow Jones, αν και καλύτερα από τις χειρότερες εκτιμήσεις. 

«Με ορισμένους δείκτες που καταγράφουν το κλίμα να δείχνουν προς τα χειρότερα, τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν μεν κατώτερα του αναμενομένου, όμως όχι και τόσο άσχημα για να προκαλέσουν ανησυχία. Οι κενές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να καλύπτονται και ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει δυναμικός, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι υγιής. Το κλειδί θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας και στην οικονομία γενικότερα, καθώς τα επιτόκια τείνουν να αυξηθούν και η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί», αναφέρει αναλυτής της Premier Miton Investors.

Οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών σημείωσαν άνοδο, με τη μετοχή της Freeport-McMoRan να ενισχύεται 2%, ενώ υψηλές επιδόσεις σημείωσαν και οι μετοχές του κλάδου υγείας. Άνοδο κατέγραψαν και οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές, μετά το δημοσίευμα που θέλει την Κίνα να εξετάζει να μοιραστεί ελεκτικολογιστικά στοιχεία επιχειρήσεων με ξένες ρυθμιστικές αρχές. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων με την αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, πρόκειται για ένδειξη ότι η οικονομία οδεύει προς πιθανή ύφεση, παρότι μία αντιστραμένη καμπύλη απόδοσης δεν προβλέπει επακριβώς πότε θα συμβεί η ύφεση και η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να απέχει ένα χρόνο ίσως και περισσότερο. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτές των τραπεζών σημείωσαν πτώση, με τη Citigroup να υποχωρεί 2%. Σε πτώση και ο κλάδος των τσιπ, με την Intel να καταγράφει απώλειες 4% και τη Micro Devices 2,3%, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News