Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έκλεισε με πτώση το χειρότερο τρίμηνο δύο ετών – Κέρδη για το Μάρτιο

Wall Street: Έκλεισε με πτώση το χειρότερο τρίμηνο δύο ετών – Κέρδη για το Μάρτιο

Με πτώση έκλεισε σήμερα η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο σε διάρκεια δύο ετών. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 550 μονάδες ή 1,6%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,5%. Οι απώλειες διευρύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και οι μετοχές έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας. 

Οι μετοχές στον κλάδο ημιαγωγών και hardware δέχθηκαν πιέσεις, εν εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της αγοράς PC. Η μετοχή της AMD σημείωσε πτώση άνω του 8%, από τη στιγμή που αναλυτές της Barclays υποβάθμισαν τη μετοχή της, ενώ των HP και Dell έκαναν βουτιά 6,5% και 7,6% αντίστοιχα, μετά την υποβάθμισή τους από τη Morgan Stanley. 

Σε πτώση και η μετοχή της Walgreens Boots Alliance, ασκώντας πιέσεις στα blue chip. Η αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, παρότι αυτό αποδίδεται στη ζήτηση προϊόντων που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό. 

Οι μετοχές των τραπεζών συνέχισαν να αποτελούν «αδύναμο σημείο», με τη μετοχή της JPMorgan να υποχωρεί 2,3% και της Goldman Sachs περισσότερο από 1%. 

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές σημείωσαν ράλι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, με τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν το μήνα με κέρδη άνω του 3% έκαστος και ο Dow με 2,2%. 

«Έχει υπάρξει ένα καλό ράλι ανακούφισης, με τους επενδυτές να κοιτούν και πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει πολύ χρήμα στο περιθώριο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην αγορά», αναφέρει ο Erik Knutzen, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Neuberger Berman.

«Όμως, από εδώ και στο εξής οι επενδυτές αναμένεται να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια αυξάνονται, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ψηλά. Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις για τις μετοχές», συμπληρώνει.

Για το πρώτο τρίμηνο, ο Dow και S&P 500 υποχώρησαν 4,8% 5,2% αντίστοιχα και ο Nasdaq 10%. Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο και για τους τρεις δείκτες της Wall Street από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν άρχιζε η πανδημία του κορωνοϊού με το δείκτη S&P 500 να καταγράφει απώλειες 23%. Καταλύτες, η έναρξη του νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, ο υψηλός πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα περισσότερο από 6% μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απελευθερώνει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα για έξι μήνες.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει προσωρινά τις πληθωριστικές προσδοκίες, όμως η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν ασκεί πιέσεις στις μετοχές. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες 1,3 τρισ.δολαρίων από την τεχνολογία – Νικητές και χαμένου α’ τριμήνου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News