Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 18:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,59% και κλείσιμο τριμήνου με αρνητικό πρόσημο

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,59% και κλείσιμο τριμήνου με αρνητικό πρόσημο

Δύο όψεις είχε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ήταν η τελευταία για τον Μάρτιο και για α΄ τρίμηνο του 2022. 

Ενώ αρχικά το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι μπορούσε να διαγράψει τις απώλειες αλλά και να ολοκληρώσει τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχοντας χάσει ελάχιστα από την έναρξή του, εντέλει παρέδωσε τα αρχικά κέρδη. 
Αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,59% και να χάσει τις 880 μονάδες, υποχωρώντας στις 879,45 μονάδες. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 893,09 μονάδες και το χαμηλό στις 879,45 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με χθες, διαμορφούμενος στα 74 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 23,1 εκατ. τεμάχια, με περισσότερο του ήμιση του σημερινού όγκου να αφορούν μετοχές των Eurobank και Alpha Bank. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αποδυναμώθηκε κατά 0,52% και έκλεισε στις 2.127,94 μονάδες, με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να διαγράφει 0,29%, στις 1.503,07 μονάδες. 

Ανομοιόμορφη η εικόνα των κλάδων, με τράπεζες τεχνολογία, υγεία, πρώτες ύλες,  ταξίδια και αναψυψή και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες σε άνοδο, σε αντίθεση με τους κλάδους του εμπορίου, των τροφίμων και ποτών, πετρελαίου και αερίου και τηλεπικοινωνιών που δέχθηκαν αρκετά έντονες πιέσεις. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αφήνει πίσω του το α΄ τρίμηνο του 2022 από τις 879,45 μονάδες, έχοντας εισέλθει σε αυτό στις 3 Ιανουαρίου από τις 898,84 μονάδες, 1,55% χαμηλότερα σε σχέσχη με την έναρξη του 2022. 

Η εικόνα των μετοχών

Προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές κι ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές.

Ειδικότερα οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν σήμερα ως εξής:

  • Alpha Bank -0,36% 1,1160 ευρώ  
  • Eurobank +0,81% 1,0625 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,72% 3,3540 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,35% 1,4150 ευρώ

Η μετοχή που έχασε ελάχιστα από την ανοδική της ορμή ήταν αυτή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,59% όντας η μοναδική μετοχή του FTSE Large Cap με αξιοσημείωτα κέρδη. 

Τιτάν, Βιοχάλκο, Ελβαλχαλκόρ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ με άνοδο μικρότερη του 1%, οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο και αυτές των Motor Oil και ΔΕΗ να κλείνουν στο -2,56%. 

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ότι γι άλλη μια φορά οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν με τα περισσότερα κέρδη. 

Ευρώπη

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ιταλία προκάλεσαν ένα νέο κύμα προβληματισμού κι ενώ χθες είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από Γερμανία και Ισπανία, οι οποίες επίσης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή ανέβασαν ταχύτητα.

Η ενεργειακή κρίση στην οποία οφείλεται η εκτίναξη των τιμών σε όλο τον κόσμο και η προοπτική επιδείνωσή της ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, σκίασε σήμερα τις αγορές. 

Ταμειακά διαθέσιμα

Περαιτέρω προβληματισμός στα εντός έχει ανακύψει από τις αναφορές ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περί των 2 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ανέρχονται κοντά στα 40 δισ. ευρώ. 

Ο λόγος για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, έχει να κάνει με τα νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας που μέρα με τη μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές. 

Παράλληλα στο ίδιο διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος, απαιτεί από τους ξένους αγοραστές να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες. Μέσω αυτών των λογαριασμών αρχής γενομένης από αύριο 1η Απριλίου θα πληρώνονται οι παραγγελίες του φυσικού αερίου. 

«Προκειμένου να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς του λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για τις παραγγελίες φυσικού αερίου αρχής γενομένης από αύριο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. 

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε στάση πληρωμών από την πλευρά των αγοραστών, με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλά κάτι δωρεάν και ούτε εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν», είπε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Ρωσίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει συνεπής στις υποχρώσεις της σε όλα τα συμβόλαια. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. – Aνοίγουν τα ταμειακά διαθέσιμα για μέτρα στήριξης

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από αύριο – Η διαδικασία, οι αντιδράσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News