Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος και διάθεση να αφήσει πίσω τις χθεσινές απώλειες

Χρηματιστήριο: Άνοδος και διάθεση να αφήσει πίσω τις χθεσινές απώλειες

Διάθεση να αφήσει πίσω τις χθεσινές απώλειες δείχνει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά από ένα διήμερο με ισχυρά κέρδη, χθες το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε 0,59%, αγγίζοντας ωστόσο ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο για τον Μάρτιο. 

Η σημερινή συνεδρίαση έχει διττή σημασία, διότι αφενός ολοκληρώνεται ο Μάρτιος αφετέρου και το α΄ τρίμηνο του 2022.

Με τις επιδόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου να έχουν φέρει τη χρηματιστηριακή αγορά ελάχιστα χαμηλότερα από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ως κρίσιμη για το πρόσημο που θα προσδιορίσει το σύνολο των τριών μηνών του 2022.

Στις πρώτες συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης έχει διαγράψει τις χθεσινές απώλειες κινούμενος υψηλότερα κατά 0,78%, στις 892,02 μονάδες και έχοντας κάνει πέρασμασαπό τις 893 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ. μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,82% στις 2.156,65 μονάδες, με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να επεκτείνει τα χθεσινά του κέρδη με άνοδο της τάξεως του 0,89% στις 1.520,87 μονάδες. 

Από τους κυριότερους κλάδους ξεχωρίζουν των τραπεζών και των ταξιδίων και αναψυχής, σε θετικό έδαφος πέρασε ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, στο -0,16% οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οριακά υπό του μηδενός τα τρόφιμα και ποτά. 

Η εικόνα των μετοχών

Η μετοχή της Aegean με κέρδη της τάξεως του 2,70% είναι αυτή που ξεχωρίζει μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap. Στο +2,26% η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή μετά το χθεσινό ράλι, άνοδο της τάξεως του 1,22% καταγράφει η μετοχή των ΕΛΠΕ, πολύ κοντά στο ίδιο ποσοστό ο ΟΤΕ, οριακά έχει υπερβεί το +1% η μετοχή της MIG.

Οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ανοδικά, μία ημέρα αφότου ο επενδυτικός οίκος Moody’s τις αναβάθμισε.

Αναλυτικότερα: 

  • Alpha Bank +1,79% 1,1400 ευρώ  
  • Eurobank +1,99% 1,0750 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,62% 3,3840 ευρώ  
  • Πειραιώς +0,99% 1,1,4350 ευρώ

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3. Όλες οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αναβάθμισε την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 με θετικές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έδωσε και ο οίκος S&P Global, παρουσιάζοντας βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και στον ισολογισμό τους το 2021.

Quest, Motor Oil και Σαράντης με ήπια πτώση. 

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

 

 

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News