Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τέλος η 4ήμερη άνοδος για Dow και S&P 500 – Απώλειες άνω του 1% για Nasdaq

Wall Street: Τέλος η 4ήμερη άνοδος για Dow και S&P 500 – Απώλειες άνω του 1% για Nasdaq

Τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδρίασεων έδωσε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων. 

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,62%, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,2% της αξίας του. Ο Dow Jones έχασε 65 μονάδες ή 0,2%, αφού όμως λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης υποχωρούσε περίπου 180 μονάδες. Τόσο τα blue chip όσο και ο S&P 500 τερμάτισαν το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων. 

Οι τιμές πετρελαίου, που εκτινάχθηκαν στα ύψη από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενισχύθηκαν σήμερα περίπου 3%, με τη Γερμανία να προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις σε φυσικό αέριο ενεργοποιώντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τα αμερικανικά αποθέματα να υποχωρούν. Η άνοδος των τιμών στήριξε τον κλάδο ενέργειας με τις μετοχές της Valero να ενισχύονται περισσότερο από 4% και της Phillips 66 κατά 3%. 

Ωστόσο, η Λιζ Άν Σόντερ, στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab, προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να δώσουν σήμα για πτώση της αγοράς παρότι προσφέρουν στήριγμα στον ενεργειακό κλάδο. 

Πιέσεις δέχθηκαν κάποιες μετοχές από τον χώρο του λιανεμπορίου, στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων των Below και Chewy με πτώση 6% και 17% αντίστοιχα. 

Ακόμη ένα «αδύναμο σημείο» οι μετοχές ημιαγωγών, με τη μετοχή της Marvell Technology να υποχωρεί 3% και της Nvidia να χάνει περισσότερο από 2% της αξίας της. Από τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Apple, η οποία ενισχύθηκε για 11 συναπτές συνεδριάσεις, υποχώρησε περισσότερο από 1%. Επίσης, η μετοχή της Procter & Gamble υποχώρησε 1,3% μετά την υποβάθμισή της από τη JPMorgan. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αγορά ομολόγων καθώς η απόδοση του πενταετούς ξεπέρασε την αντίστοιχη του 30ετούς για πρώτη φορά από το 2016 στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Το βασικό θέμα συζήτησης είναι εάν η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων προοιωνίζεται ύφεση στον ορίζοντα. Τυπικά, δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση για ένα διάστημα 20 μηνών από τη στιγμή που εμφανίζεται η αντιστροφή της καμπύλης. Ομως, οι κεραίες των επενδυτών είναι σηκωμένες με τον κίνδυνο ύφεσης να είναι αυξημένος», αναφέρει η Στεφανί Λανγκ της Homrich Berg. 

Oι ομολογιακές αποδόσεις παρέμειναν και σήμερα αυξημένες, όμως οι μετοχές κάποιων τοπικών τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις, όπως της Bank of New York Mellon που υποχώρησε 2,2%. 

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί περίπου 10% από τα μέσα Μαρτίου, όμως πολλοί επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν κάποιο σήμα ότι η αγορά βρίσκεται σε ανάκαμψη. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή στην πτώση – Με απώλειες 1,5% ο DAX

Ομόλογα: «Κόντρα στο ρεύμα» τα ελληνικά – Στο 2,76% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News