Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 18:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα και κλείσιμο με πτώση 0,59% 

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα και κλείσιμο με πτώση 0,59% 

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να επεκτείνει τα κέρδη που κατέγραψε το προηγούμενο διήμερο, εντέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν βρήκε τις δυνάμεις να το διατηρήσουν σε θετικό έδαφος.

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε από μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες από την έναρξή της, κατάφερε να περάσει άνω του μηδενός, στη συνέχεια όμως επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στη μέση της εβδομάδος διαγράφοντας 0,59% και να πέσει στις 884,70 μονάδες. 

Στο διάστημα της ανοδικής του αντίδρασης ο ΓΔ αναρριχήθηκε έως τις 891,74 μονάδες επίπεδο που συνιστά το υψηλότερο για τον Μάρτιο, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί και να προσεγγίσει τις 900 μονάδες κι ενώ ο Μάρτιος απέχει μόλις μία συνεδρίαση για να «αποχωρήσει». Από την άλλη το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 877,58 μονάδες, ένα επίπεδο που καταγράφηκε νωρίς στη συνεδρίαση.

Ο τζίρος στα 74 εκατ. ευρώ είναι ο μικρότερος για την τρέχουσα εβδομάδα, υψηλότερα όμως από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,3 εκατ. τεμάχια, σήμερα ωστόσο οι συναλλαγές οι περισσότερες αφορούσαν μεν τραπεζικές μετοχές, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,05% και διολίσθησε στις 2.139,12 μονάδες, «βλέποντας την πλάτη» του Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ο οποίος από τη σημερινή συνεδρίαση βγήκε κερδισμένος κατά 0,72 και στις 1.507,48 μονάδες, με τους επενδυτές να δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στις μετοχές του. 

Οι μετοχές των κατασκευστικών κατέγραψαν ισχυρά κέρδη σήμερα, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστικός κλάδος να πάρει ώθηση και να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 3,24%. Κέρδη 1,31% κατέγραψε ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών και ο τραπεζικός καθώς απώλεσαν 2,80% και 2,70% αντίστοιχα.  

Η εικόνα των μετοχών

Στον δείκτη FTSE Large Cap οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή εκτινάχθηκαν κατά 7,81% και 6,33% αντίστοιχα, αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση τις μετοχές των Aegean, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σαράντης, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ με κέρδη 2,08%, 1,94%, 1,63%, 1,38%, 1,24% και 1,11%  αντίστοιχα.

Στην άλλη πλευρά του ταμπλό, Eurobank, Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, MIG, Εθνική και Mytilineos με πτώση 3,66%, 2,85%, 2,63%, 2,61%, 2,07%, 2,05% 1,77% και 1,40% αντίστοιχα. 

Με σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς) και την Attica Bank.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβαθμίζει τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3. Όλες οι προοπτικές είναι θετικές.  Επίσης, αναβαθμίζει την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 με θετικές προοπτικές.
Η αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας επιβεβαιώνεται στο Caa2, με αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έδωσε και ο οίκος S&P Global, παρουσιάζοντας βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και στον ισολογισμό τους το 2021.
Όπως ανέφερε, η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια και τον έλεγχο των δαπανών. Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank πιθανότατα θα αρχίσουν εκ νέου να χορηγούν μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha μπορεί να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.

Ουκρανία

H Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει την εμπιστοσύνη και ωθεί ανοδικά τις τιμές, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη. Όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το οικονομικό κόστος και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε δυσμενέστερα σενάρια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την άλλη, τα «γυρίζει» εν μέρει η Ρωσία αναφορικά με τις πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς το τελεσίγραφό της επρόκειτο να εκπνεύσει αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου, και με αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ζητηθεί άμεσα από άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αλλά ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να διευρύνει τον κατάλογο των εξαγόμενων προϊόντων της, για τα οποία θα ζητάει πληρωμές σε ρούβλια.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Ρωσία: «Όχι άμεσα» η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News