Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 14:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας και διαγραφή των απωλειών

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας και διαγραφή των απωλειών

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας «μεταβολή» και διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφε στις πρώτες συναλλαγές της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να έχουν «γυρίσει την πλάτη» στα βαριά χαρτιά, προς τέρψιν των μετοχών των εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,19%, αφήνοντας πίσω του τα χαμηλά ημέρας στις 877,58 μονάδες, διαπραγματευόμενος στις 891,38 μονάδες, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο για τον Μάρτιο. 

Ο τζίρος πλησιάζει τα 39 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 12,5 εκατ. τεμάχια και το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τραπεζικές μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχει διαγράψει επίσης τις απώλειές του με το ράλι των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη της τάξεως του 8,03% και 5,44% αντίστοιχα, να συμβάλλουν στο μάζεμα των απωλειών. Με κέρδη 0,80% κινείται ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, καθώς οι μετοχές που διαπραγματεύονται στον εν λόγω δείκτη παρουσιάζουν τα περισσότερα κέρδη σήμερα. 

Από πλευράς κλάδων, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,82%, με τον κλάδο τροφίμων και ποτών να εξακολουθεί να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση περί του 1,95%. 

Στην αντίπερα όχθη, άλμα 3,88% καταγράφει ο κλάδος των κατασκευών και υλικών, βρίσκοντας στήριξη από τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κι ενώ σήμερα οι τιμές των βασικών μετάλλων κινούνται ανοδικά μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι μετοχές του FTSE Large Cap που ακολουθούν αυτές των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, είναι των Aegean και Ελλάκτωρ με κέρδη πέραν του 3%, άνοδο 0,54% καταγράφει η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, προσπάθεια να υπερβούν το μηδέν καταβάλλουν ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. 

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται πτωτικά και συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank -1,00% 1,1385 ευρώ  
  • Eurobank -1,05% 1,0825 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,71% 3,3660 ευρώ  
  • Πειραιώς -2,00% 1,4210 ευρώ

Με σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς) και την Attica Bank.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβαθμίζει τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3. Όλες οι προοπτικές είναι θετικές.  Επίσης, αναβαθμίζει την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 με θετικές προοπτικές.
Η αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας επιβεβαιώνεται στο Caa2, με αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έδωσε και ο οίκος S&P Global, παρουσιάζοντας βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και στον ισολογισμό τους το 2021.
Όπως ανέφερε, η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια και τον έλεγχο των δαπανών. Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank πιθανότατα θα αρχίσουν εκ νέου να χορηγούν μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha μπορεί να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.

Ουκρανία

H Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει την εμπιστοσύνη και ωθεί ανοδικά τις τιμές, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη. Όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το οικονομικό κόστος και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε δυσμενέστερα σενάρια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την άλλη, τα «γυρίζει» εν μέρει η Ρωσία αναφορικά με τις πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς το τελεσίγραφό της επρόκειτο να εκπνεύσει αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου, και με αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ζητηθεί άμεσα από άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αλλά ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να διευρύνει τον κατάλογο των εξαγόμενων προϊόντων της, για τα οποία θα ζητάει πληρωμές σε ρούβλια.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Ρωσία: «Όχι άμεσα» η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News