Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ευφορία με ράλι 3,25% και αναρρίχηση στις 889,97 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Ευφορία με ράλι 3,25% και αναρρίχηση στις 889,97 μονάδες 

Η αχτίδα αισιοδοξίας για συμβιβασμό μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που ξεπρόβαλε από την Κωνσταντινούπολη μετά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών, κατέκλυσε με ευφορία τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να απουσίασει από το «πάρτι» που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές και εναρμονισμένο με το σημερινό κλίμα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του 3,25% και να κλείνει στις 889,97 μονάδες. Ενδεικτικό της σημερινής ξέφρενης πορείας του είναι το γεγονός ότι το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 893,06 μονάδες, δύο σχεδόν μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο στις 28 Φεβρουαρίου και τις 891,58 μονάδες, με το χαμηλό να σημειώνεται στο σημερινό άνοιγμα και στις 868,12 μονάδες. 

Με δύο πλέον συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος αλλά και το α΄ τρίμηνο για την τρέχουσα χρονιά, το ελληνικό χρηματιστήριο ατενίζει την επόμενη ημέρα κατά 23 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την είσοδό του στον μήνα την 1η Μαρτίου και τις 866,48 μονάδες. 

Ο τζίρος πλησίασε, δεν έφθασε όμως τα 100 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 97 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 37,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 26,5 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές τραπεζικών μετοχών. 

Με όλες τις μετοχές του «ντυμένες σήμερα στα πράσινα», ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,59% και έφθασε στις 2.161,86 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να εκτινάσσεται κατά 5,03% και να «στέφεται» ο νικητής της σημερινής ημέρας. Ακολούθησαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών και των τηλεπικοινωνιών. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Έχοντας δώσει από χθες ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο ο οίκος αξιολόγησης S&P, οι μετοχές τους πριν ακόμη έρθουν οι ανακοινώσεις από την Τουρκία, είχαν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αναλυτικότερα, οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν ως εξής:

  • Alpha Bank +5,22% 1,1500 ευρώ  
  • Eurobank +5,45% 1,0940 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +4,95% 3,3900 ευρώ  
  • Πειραιώς +3,65% 1,4500 ευρώ

Στον FTSE Large Cap η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άλμα της τάξεως του 6,44%, ακολουθούμενη από τις δύο τραπεζικές μετοχές και αυτή της Motor Oil η οποία εκτινάχθηκε κατά 5,11%. Στο +4,49% η μετοχή της Coca Cola, στο +4,39% του ΟΤΕ, σε μια συνεδρίαση στην οποία μόλις τρεις μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν κέρδη μικρότερα του 1%.

Ουκρανία

Ρωσία και Ουκρανία ολοκλήρωσαν σήμερα τον νέο γύρο συνομιλιών. Η Μόσχα υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «εποικοδομητικές» και η ουκρανική προσφορά για συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων θα διαβιβαζόταν άμεσα στο Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Τον περιορισμό και μάλιστα δραστικό στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κιέβο και στο Τσερνίχιβ, ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών που έλαβαν χώρα στην Τουρκία. 

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, η δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ θα λάβει χώρα άμεσα, αναμένοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πράξουν ανάλογα. 

Μέτρα στήριξης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προανήγγειλε πρόσθετη στήριξη των παραγωγών, αλλά και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας στην αγορά, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News