Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε νέο ράλι η τεχνολογία – Κέρδη 1,3% για το Nasdaq

Wall Street: Σε νέο ράλι η τεχνολογία – Κέρδη 1,3% για το Nasdaq

Με άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τον S&P 500 να συνεχίζει τα κέρδη των δύο προηγούμενων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές άφησαν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες τους για ύφεση και αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 94,65 μονάδων ή 0,3%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,3%, χάρη στην άνοδο 8% της Tesla. Ο S&P 500 άγγιξε υψηλό συνεδρίασης την ώρα που οι τιμές πετρελαίου είχαν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, παρουσιάζοντας πτώση άνω του 11%. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις από την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σε μία εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Η απόδοση του αμερικανικού πενταετούς αυξήθηκε στο 2,636%, ενώ του 30% βρίσκεται στο 2,60%. 

Oι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 7% εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλονται στη Σαγκάη, τα πιο εκτεταμένα από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, εν μέσω του νέου σφοδρού κύματος Covid-19. 

Οι μετοχές ενέργειας ακολούθησαν την πτώση των τιμών πετρελαίου, με τη Chevron και την Exxon Mobil να καταγράφουν απώλειες 2% και 3% αντίστοιχα. 

Aντίθετα, η Tesla καθοδήγησε σε άνοδο τον κλάδο τεχνολογίας, με κέρδη 8%, από τη στιγμή που η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε σπλιτ της μετοχής της για να πληρώσει μέρισμα. Και άλλες μετοχές τεχνολογίας, μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, ενισχύθηκαν σε συνδυασμό με τις Microsoft και Amazon. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν πάντως να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία με το νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων να ξεκινούν αύριο Τρίτη με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές να έχουν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. 

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί, όμως το ράλι των μετοχών στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι εντυπωσιακό. Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, όμως οι αγορές στα χαμηλά μπορεί να μην συνεχιστούν και να μην γίνουν μοτίβο της αγοράς όσο οι επιτοκιακές αυξήσεις θα γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές», ανέφερε ο Εντουαρντ Μόια, αναλυτής της Oanda. 

Oι επενδυτές εξακολουθούν επίσης να παρακολουθουν και τις κινήσεις της Fed. Oι τράπεζες της Wall Street, από τη Goldman Sachs έως τη Bank of America αναμένουν αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις του έτους. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή θα δώσουν μία εικόνα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι δημιουργήθηκαν 460.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Μάρτιο με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,7%, σύμφωνα με το Dow Jones.  

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News