Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 16:12
ΑΓΟΡΕΣ

Με ποια «όπλα» θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2021

Με ποια «όπλα» θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2021

Mπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να «τσίμπησε» λίγο σήμερα, φθάνοντας στο 0,65%, όμως η Ελλάδα συνεχίζει να απολαμβάνει ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού και σταθερά κάτω από το όριο του 1% στη δεκαετία, γεγονός που προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες εξόδους στις αγορές το 2021, καλύπτοντας τις αυξημένες δανειακές ανάγκες που απορρέουν από τα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας.

Η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 0,65%, παραμένοντας πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,55% που είχε αγγιξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αύξησε κατά 500 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στο 1,85 τρισ. ευρώ, και δεσμεύθηκε για αγορές χρέους έως τον Μάρτιο του 2022. Τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ακόμη και σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

Η Αθήνα σχεδιάζει την άντληση έως και 12 δισ. ευρώ το 2021 μέσω ομολογιακών εκδόσεων, επωφελούμενη των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους και την υποχώρηση των αποδόσεων κοντά σε ιστορικό ναδίρ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει τέσσερις ή πέντε φορές για δανεισμό από τις αγορές.

Οι ομολογιακές εκδόσεις θα συμβάλουν στη διατήρηση τακτικής παρουσίας στις αγορές, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί τα χρήματα. Παρότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει στην κατηγορία Junk από τους οίκους αξιολόγησης, το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ(PEPP) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κρατάει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και των τίτλων της ευρύτερης περιφέρειας ακόμη σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 12 δισ. ευρώ το 2020 μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ενώ για πρώτη φορά από το 2009 προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, χάρη στη συνετή διαχείριση εν μέσω πανδημίας και παρά τα μέτρα στήριξης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2021, ενώ οι υποχρώσεις πληρωμών χρέους εκτιμώνται στα 11 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών, επενδυτικοί οίκοι όπως η Societe Generale και η JP Morgan Chase «βλέπουν» την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η Αθήνα θα βγει στις αγορές με 10ετές ή 30ετές στις αρχές του 2021 (Ιανουάριο ή  Φεβρουάριο), ενώ θα δανειστεί συνολικά 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους. Έξοδο στις αγορές εντός του Ιανουαρίου προβλέπει η SocGen, με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Η SocGen υπολογίζει το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας περίπου στα 10 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News