Business & Finance Τετάρτη 14/10/2020, 14:24
ΑΓΟΡΕΣ

Στηρίγματα για τις 630 μονάδες αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φωτ. Intimenews

«Μάχη» για να διατηρήσει το τεχνικό όριο των 630 μονάδων και να αποφύγει την περαιτέρω συσσώρευση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα και τον γεωπολιτικό κίνδυνο, μετά και την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Γενικός Δείκτης, αυτή τη στιγμή (14.00), υποχωρεί κατά 0,89% και διαμορφώνεται στις 630 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την ελληνική αγορά. Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, ανέρχεται μόλις στα 14,7 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 12,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1%, καθώς υποχωρεί κάτω των 1.500 μονάδων, στις 1.493 μονάδες. Υψηλές είναι οι πιέσεις και στον –πάντα εύθραυστο- τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολισθαίνει άνω του 1,60% και τις 220 μονάδες. Μάλιστα, οι πιέσεις στη μετοχή των Eurobank και Εθνική Τράπεζα προσεγγίζουν το -2%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει μείωση κατά 1,65%, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινείται σταθεροποιητικά στο 0,45%.

Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών τίτλων, απώλειες άνω του 2,30% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Titan, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Αegean, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Fourlis διολισθαίνει κατά 1,60% και της Motor Oil κατά 1,65%.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από τις μεγαλύτερες –σε κεφαλαιοποίηση- εταιρείες, μόλις δύο διαφεύγουν των ρευστοποιήσεων. Αμφότερες μάλιστα, συνδέονται με την επένδυση στο Ελληνικό και την χθεσινή ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για το Καζίνο. Πρόκειται για τις Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες ενισχύονται κατά 0,73% και κατά 0,32% αντίστοιχα.

Παρά την «άσχημη» εικόνα του Γ.Δ., πάντως, εντελώς αντίθετη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται κάτω του 0,80% και συγκεκριμένα στο 0,78%, αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και αμερικανικές εκλογές

Οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν «ακυρώσει» όλη την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας (+4% για τον Γ.Δ.), επιβεβαιώνοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα του ελληνικού ταμπλό, με τους επενδυτές να «φοβούνται» την ανάληψη ρίσκου. «Οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν, ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του Γ.Δ. προς τις 660 μονάδες υπερβαίνοντας το πολύμηνο σκηνικό συσσώρευσης. Το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. αναπόφευκτα επανέρχεται» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πάντως, στην καθοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς φαίνεται ότι συντελούν και εξωγενείς παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μεταβλητότητα των διεθνών αγορών. Άλλωστε, πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο συμβάν, το οποίο είναι αδύνατο να μην επηρεάσει και το δικό μας χρηματιστήριο, ιδίως αυτή την περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχότητα και σημαντική έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα καθορίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις οικονομικές επιπτώσεις μόνο ευοίωνες δεν φαντάζουν. Μόλις σήμερα, άλλωστε, οι κυριότεροι οικονομολόγοι της Γερμανίας προχώρησαν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2020, τα οποία θεωρούνται κρίσιμος δείκτης για τη συνολική κερδοφορία του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε οριακά καθοδικά επίπεδα, με τον γερμανικό DAX και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρούν κατά 0,18%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,13% στις 370 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα futures της προαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προαναγγέλλουν μια σταθεροποιητική εκκίνηση στη Wall Street.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News