Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 18:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρήθηκε σε καθοδική τροχιά – Πτώση 1,38%, πλησίασε τις 840 μονάδες

Χρηματιστήριο: Διατηρήθηκε σε καθοδική τροχιά – Πτώση 1,38%, πλησίασε τις 840 μονάδες

Σε καθοδική τροχιά διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας τις απώλειες από τη χθεσινή συνεδρίαση, κινούμενο σε διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Ενώ το στοίχημα στην αρχή της εβδομάδας ήταν να καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 860 μονάδες, με τον ολοκλήρωση της τρέχουσας εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο που αύριο θα είναι κλειστό εξαιτίας της αργίας για την 25η Μαρτίου θέτει προβληματισμό για το αν μπορεί να διασώσει τις 840 μονάδες.

Κι αυτό διότι με τις σημερινές απώλειες της τάξεως του 1,38% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843,11 μονάδες, επίπεδο που ήταν και το χαμηλό ημέρας, με το υψηλό να σημειώνεται στις 859,87 μονάδες, ένα πέρασμα που στιγμιαία δημιούργησε προσδοκίες ότι είναι εφικτή η υπερπήδηση των 860 μονάδων και η επιστροφή πλησίον του επιπέδου με το οποίο εισήλθε στην εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε (862,86 μονάδες).

Ο τζίρος κοντά στα χθεσινά επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα στα 61,6 εκατ. ευρώ από 64,3 εκατ. ευρώ χθες, με τον όγκο συναλλαγών στα 17,6 εκατ. τεμάχια και τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης «άφησε» σήμερα 1,40% και έκλεισε στις 2.036,94 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει χαμηλότερα τη σημερινή συνεδρίαση κατά 1,23% σε σχέση με χθες και να προσεγγίζει τις 600 μονάδες (605,13 μονάδες).

Τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκαν με τη σειρά οι κλάδοι των πρώτων υλών, των κατασκευών και υλικών και των τροφίμων και ποτών, κλάδοι τους οποίους η πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη τους επηρεάζει άμεσα. Από τη σημερινή ημέρα υπήρξε και ένας κλάδος που κατάφερε να αποφύγει τις «κακοτοπιές» και είναι αυτός της υγείας, ο οποίος στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατέγραψε ένα +1,28%.

Η εικόνα των μετοχών

Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν τεθεί τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης, οι μετοχές του ήταν αναμενόμενο να κινηθούν πτωτικά.

Ωστόσο, δεν ήταν εκείνες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις (μάλιστα οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil παρέμειναν αμετάβλητες), καθώς αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές του Τιτάνα και της Βιοχάλκο, με τις απώλειές τους να ανέρχονται σε 4,40% και 4,21% αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Σαράντης και Aegean υποχωρώντας κατά 3,65% και 3,26% αντίστοιχα, υπό του -2% οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.

Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, σε μια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, παρότι δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα για τη σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας. 

Αναλυτικότερα:

  • Alpha Bank -1,12% 1,0595 ευρώ  
  • Eurobank -1,33% 1,0005 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,90% 3,0770 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,80% 1,3659 ευρώ 

Ουκρανία

Οι εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα.

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδίσουν την Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ήδη στη χώρα. 

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι χώρες της G7, που συνέρχονται σε σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφωνούν πως «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η νέα δέσμη κυρώσεων στοχεύει μεταξύ άλλων σε δεκάδες εταιρείες του τομέα της άμυνας, 328 μέλη του νομοθετικού σώματος της Δούμας καθώς και τον επικεφαλής της Sberbank, όπως δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι συναλλαγές χρυσού στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία ίσως υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ανέφερε επίσης το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ζήτημα επιβολής κυρώσεων στις συναλλαγές χρυσου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διατηρεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα φορολογηθούν τα υπεκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Η Δύση κλείνει τη δίοδο διαφυγής στη Ρωσία: Προς κυρώσεις στον χρυσό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News