Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Το ράλι του πετρελαίου και ο φόβος του πληθωρισμού οδήγησαν σε πτώση

Wall Street: Το ράλι του πετρελαίου και ο φόβος του πληθωρισμού οδήγησαν σε πτώση

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της νέας ανόδου των τιμών πετρελαίου και της αναζωπύρωσης των φόβων για πληθωρισμό. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 453,81 μονάδες ή 1,3%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,3%. 

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν σήμερα περίπου 5% με το brent να κινείται στην περιοχή των 121 δολαρίων το βαρέλι και το αργό κοντά στα 115 δολάρια. 

Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε στο υψηλό της συνεδρίασης το 2,41%, αγγίζοντας ξανά το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, με την αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ να προσπαθεί ακόμη να «χωνέψει» τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις.

«Η αγορά εξακολουθεί να αναζητεί βηματισμό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιτοκιακές αυξήσεις στον πληθωρισμό, στην οικονομία και στα εταιρικά κέρδη, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου», αναφέρει ο Τζακ Αμπλιν της Cresset Capital.  

μετοχές ενέργειας επιδόθηκαν σε ράλι, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Στους μεγάλους κερδισμένους του S&P 500 συγκαταλέγονται οι μετοχές των Schlumberger και Marathon Oil με κέρδη 4,6% και 3,9% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Adobe η οποία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 9%, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. 

Παρά τη σημερινή πτώση, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να κλείσουν το μήνα Μάρτιο με κέρδη άνω του 1%, με τον S&P 500 να έχει ανακτήσει τις απώλειές του από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Oι επενδυτές παρακολουθούν τους ηγέτες της Δύσης που καταφθάνουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν νέα μέτρα άσκησης πίεσης προς τη Μόσχα. Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο που παραδίδει στις «εχθρικές», όπως ανέφερε, χώρες, μόνο σε ρούβλι.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές για τα αμερικανικά επιτόκια. Η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντέιλι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοικτή σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου.  
  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι δύσκολη η έξοδος της Wall Street από την Ρωσία – Διακύβευμα 100 δισ.δολαρίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News