Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ρευστοποιήσεις κερδών με απώλειες 1%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ρευστοποιήσεις κερδών με απώλειες 1%

Με πτώση 1% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών, αφού άγγιξαν υψηλό μηνός στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς η αύξηση των τιμών πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα πρόσφατα κέρδη τους. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, τερματίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου να καθοδηγούν τις απώλειες.

Οι τράπεζες παρουσίασαν απώλειες 2,1% με τη μετοχή της Skandinaviska Enskilda Banken να καταγράφει απώλειες 9%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 2%, μετά τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου, καθώς η μείωση της ροής αργού από την Ρωσία και το Καζακστάν μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC) ενέτεινε τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

«Όταν έχεις κέρδη για τόσες διαδοχικές συνεδριάσεις είναι φυσικό να γίνουν ρευστοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή έγινε αισθητός ο αντίκτυπος από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία», αναφέρει αναλυτής της Hargreaves Lansdown. 

O δείκτης STOXX 600 απέχει τώρα περισσότερο από 8% από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε στις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωριστικό κίνδυνο που απορρέει από τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,9%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,3% και 1,2% αντίστοιχα. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο που εξαρτάται τα μέγιστα από τα εμπορεύματα υποχώρησε μόλις 0,2%, παρά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στη Βρετανία και έδειξαν ότι άγγιξε νέο υψηλό 30 ετών, στο 6,2% τον Φεβρουάριο και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Σίσι Σούνακ είπε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου.  

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης STOXX 50 που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην Ευρωζώνη, γνώρισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
  

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News