Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Tέλος το πενθήμερο ανοδικό σερί για το Dow – Ανησυχεί ο πληθωρισμός

Wall Street: Tέλος το πενθήμερο ανοδικό σερί για το Dow – Ανησυχεί ο πληθωρισμός

Oι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν έντονη νευρικότητα στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν χαμηλό ημέρας μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για υψηλό πληθωρισμό και ανάληψη πιο δραστικών μέτρων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 201,94 μονάδες βάσης ή 0,6%, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Τα blue chip υποχωρούσαν περίπου 400 μονάδες βάσης όταν άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης. Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση στις 4.461,18 μονάδες, αφού όμως νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως 0,4%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,4%. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι «ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός» και δεσμεύθηκε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να τον φέρει υπό έλεγχο. Σημείωσε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις μπορείν να γίνουν ακόμη και της τάξης των 50 μονάδων βάσης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τα σχόλιά του λαμβάνουν χώρα μία περίπου εβδομάδα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2018. 

Να σημειωθεί ότι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street γνώρισαν το προηγούμενο πενθήμερο την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Νοέμβριο του 2020, βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές ανάπτυξης. 

«Το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχει γνωρίσει η Wall Street. Παρότι, η άνοδος θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε bear market και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να επανατοποθετηθουμε πιο αμυντικά», αναφέρει αναλυτής της Morgan Stanley. 

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Boeing υποχώρησε 3,6% μετά το μοιραίο δυστύχημα με αεροσκάφος Boeing 737 της China Eastern Airlines, ασκώντας πιέσεις στο Dow Jones. 

Η προειδοποίηση Πάουελ για πιο δυναμικές αυξήσεις φαίνεται να έπληξε τις μετοχές τεχνολογίας, καθώς δε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 2,3%. Ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, απώλεσε 2,3% της αξίας του, ενώ με οριακή πτώση έκλεισε και η Microsoft. 

Σε άνοδο βρέθηκαν και πάλι οι μετοχές ενέργειας, μετά το νέο ράλι των τιμών πετρελαίου. Οι μετοχές των Occidental Petroleum και Marathon Oil ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του S&P 500, με καθεμία να ενισχύεται άνω του 8%. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, τότε αυτό θα σημάνει την έναρξη του «τρίτου παγκόσμιου πολέμου». Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης και την άνοδο των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Στο 2,68% της ελληνικής 10ετίας

Βoeing: Κατρακυλά η μετοχή μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κίνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News