Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος με τον «αέρα» από την αναβάθμιση της Παρασκευής 

Χρηματιστήριο: Άνοδος με τον «αέρα» από την αναβάθμιση της Παρασκευής 

Με ήπια άνοδο έχει εισέλθει στην καινούργια εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης σε ΒΒ, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο που πλησιάζει το +0,30% ανεβαίνοντας υψηλότερα στις 865 μονάδες (862,86 το κλείσιμο της Παρασκευής), με τον τζίρο στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης να έχει ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ  και τον όγκο να κινείται πλησίον των 4 εκατ. τεμαχίων. 

Μικρή θετική μεταβολή παρουσιάζει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, προς την αντίθετη κατεύθυνση με αρνητικό όμως πρόσημο ο δείκτης των τραπεζών με επίσης όμως ήπια μεταβολή.

Στον FTSE Large Cap, η μετοχή της MIG έχει πάρει προβάδισμα ενισχυόμενη κατά 2,40% και ακολουθεί «κατά πόδας» η Εθνική με κέρδη περί του 2,30%. Σαφώς μικρότερη η άνοδος των Coca Cola (1,66), Alpha Bank (1,39%) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (1,25%), «ανεβάζει ταχύτητα» η μετοχή της Βιοχάλκο, διατηρώντας το θετικό μομέντουμ από την περασμένη εβδομάδα και τα θετικά αποτελέσματα που δημοσίευσε για το 2021. 

Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Aegean καταγράφουν μικρής κλίμακας απώλειες, δύσκολο να παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος σε περίπτωση που διατηρηθεί η σημερινή ανοδική τάση. 

Επί του παρόντος οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είναι εκείνες που καταγράφουν αισθητά κέρδη. 

Οι ελληνικές εισηγμένες συνεχίζουν «ακάθεκτες» να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για την περυσινή χρονιά, τα οποία δείχνουν ότι το 2021 ήταν μία χρονιά κατά την οποία η πλειονότητα άφησε πίσω της τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Αύριο ανακοινώνει τα δικά του αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ, την Τρίτη η Fourlis ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της η Aegean. 

Ωστόσο, σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών το θέμα της ημέρας δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο DBRS σε ΒΒ υψηλό με σταθερές τις προοπτικές.

Ο καναδικός οίκος γίνεται έτσι ο πρώτος που φέρνει την Ελλάδα σε απόσταση μόλις μίας βαθμίδας από την επενδυτική διαβάθμιση για πρώτη φορά μετά το «κατρακύλισμα» της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη ο οίκος Moody’s επέλεξε να τηρήσει «σιγή ιχθύος» την Παρασκευή, καθώς αναμενόταν και η δική του αξιολόγηση, εντούτοις δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση (δεν είναι η πρώτη φορά για τον αμερικανικό οίκο που δεν ανακοινώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα).

Από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, με τον πρόεδρος της Ουκρανίας να απευθύνει κάλεσμα στον ομόλογό του της Ρωσίας για μεταξύ τους συνομιλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Β. Ζαλίνσκι στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN.

Το Κρεμλίνο είχε δώσει διορία έως τα ξημερώματα της Δευτέρα για παράδοσης της Μαριούπολης, με το Κίεβο από την πλευρά του να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές

DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News