Business & Finance Σάββατο 19/03/2022, 22:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ιράν: Επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου 

Ιράν: Επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου 

Να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και συμπυκνωμάτων του Ιράν στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), δήλωσε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, κάτι που όπως είπε προβλέπεται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

«Στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές αποφάσισαν να αυξήσουν το ανώτατο όριο των εξαγωγών πετρελαίου και συμπυκνωμάτων από 1,2 εκατ. bpd σε 1,4 εκατ. bpd. Το υπουργείο Πετρελαίου θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να φθάσει στο επίπεδο που έχει ορισθεί στον προϋπολογισμό», είπε ο Τζαβάντ Οουτζί στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, δεν αποκαλύπτει ακριβή στοιχεία για τις πωλήσεις πετρελαίου του.

Σύμφωνα με τον Οουτζί, το υπουργείο του σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων στα 5,7 εκατ. bpd από περίπου 3,7 με 4 εκατ. bpd, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Στα τέλη του 2020, το Ιράν παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για περισσότερο από 6,5 εκατ. bpd έως το 2040, ωστόσο  οι αναλυτές θεωρούν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός.

Πέρυσι, η Consultancy FGE εκτίμησε την παραγωγή του Ιράν να φθάσει τα 4 εκατ. bpd έως το 2025 και να αυξάνεται σε περίπου 5 εκατ. bpd πριν αρχίσει να υποχωρεί το 2037.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News