Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 22:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Το ρούβλι έχει χάσει 25% μέσα σε ένα μήνα – Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα

Ρωσία: Το ρούβλι έχει χάσει 25% μέσα σε ένα μήνα – Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το ρωσικό ρούβλι, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, σταθεροποιούμενο πάνω από τα 100 ανά δολάριο, αφότου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέλεξε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο 20%, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, μετά από την αύξηση στην οποία προχώρησε εκτάκτως στα τέλη Φεβρουαρίου, προειδοποιώντας για υψηλότερο πληθωρισμό και οικονομική συρρίκνωση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, χωρίς να προβεί σε νέες προβλέψεις. 
 
Το ρούβλι υποχώρησε 1,6% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στα 104,82 στη Μόσχα, ενώ κατέγραψε απώλειες κοντά 1% έναντι του ευρώ, στα 114,80. Στις offshore αγορές, το ρούβλι άλλαξε χέρια στα 102,75 ανά δολάριο. 

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο ενισχύθηκε έναντι και των δύο νομισμάτών. Έχει απωλέσει περίπου το ένα-τέταρτο της αξίας του στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. 
 
Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλινα, που πήρε το πράσινο φως για μία ακόμη ανανέωση της θητείας της από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, ανέφερε ότι θα αρχίσουν αγορές κρατικών ομολόγων από τη Δευτέρα, όταν θα επαναλειτουργήσει και το χρηματιστήριο αξιών της Μόσχας, με την ελπίδα ότι η κινηση αυτή θα ανακόψει τη μεταβλητότητα. 

Ο Εβγένι Σουβόροβ, οικονομολόγος της CentroCredit Bank, εξήγησε ότι η κίνηση αυτή είναι προσωρινή που αποβλέπει στον περιορισμό των κινδύνων για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και δεν μοιάζει με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Φέντεραλ Ριζέρβ ή της ΕΚΤ. 

Το ρούβλι πάντως δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στην είδηση ότι η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει μία στάση πληρωμών χρέους, ανταποκρινόμενη στην καταβολή κουπονιών στα δύο της ομόλογα σε δολάρια που έληξαν την Τετάρτη. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα, το ρούβλι διαπραγματευόταν κοντά στα 76 ανά δολάριο και στα 85 ανά ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News