Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 21:20
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Απώλειες 2,8% στην εβδομάδα, οι μεγαλύτερες από πέρυσι το Νοέμβριο

Χρυσός: Απώλειες 2,8% στην εβδομάδα, οι μεγαλύτερες από πέρυσι το Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών παρουσίασε ο χρυσός αυτή την εβδομάδα, από τη στιγμή που η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου δέχθηκε πλήγμα από τις ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για διπλωματική λυση στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς και από την επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε στη συνεδρίαση κατά 0,7% στα 1.929,56 δολάρια η ουγκιά, δεχόμενη πιέσεις και από το ισχυρότερο δολάριο. «Υπήρξε μία κεκτημένη ταχύτητα για την τιμή του χρυσού αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως η κερδοσκοπική μανία για το πολύτιμο μέταλλο άρχισε να ξεθυμαίνει τις τελευταίες 10 ημέρες», αναφέρει ο Ντέιβιντ Τζόουνς, στρατηγικός αναλυτής της Capital.com.

H τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,8% σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η αισιοδοξία για τερματισμό του πυρός από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας τόνωσαν το λίμα στις χρηματοοικονομικές αγορές, δίδοντας κίνητρο στους επενδυτές να επιστρέψουν στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. «Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή κάποιο είδος συμφωνίας, ο χρυσός ενδεχομένως να υποχωρήσει πολύ γρήγορα», αναφέρει ο Έντουαρντ Μέιρ, αναλυτής της ED&F Man Capital Markets.  

Πιέσεις στον χρυσό άσκησε και η επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να αυξάνουν το κόστος διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου. 

Ωστόσο, ο αναλυτής Σούκι Κούπερ της Standard Chartered δήλωσε ότι η επιθετική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ δεν αποσταθεροποιηθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του χρυσού, καθότι οι σημερινοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν ωθήσει στα ύψη τον κίνδυνο του πληθωρισμού, γεγονός που ανατροφοδοτεί το μακροπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον στο πολύτιμο μέταλλο. «Παρότι η φυσική αγορά του χρυσού δέχεται πιέσεις, η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν αντισταθμίσει αυτή την εξασθένηση τουλάχιστον προς το παρόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές ήρθε για να μείνει», αναφέρει ο Κούπερ. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του παλλάδιου υποχώρησε 0,3% στα 2.503,99 δολάρια η ουγκιά, παρουσιάζοντας στην εβδομάδα πτώση μεγαλύτερη από 10%, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά από την Ρωσία, κορυφαία παραγωγό, αρχίζουν να υποχωρούν. 

Ο άργυρος υποχώρησε 1,6% στα 24,94 δολάρια, ενώ η πλατίνα έχει ενισχυθεί 0,7% στα 1.027,49 δολάρια η ουγκιά.  
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News