Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 5,2% στην εβδομάδα – Η καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2020

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 5,2% στην εβδομάδα – Η καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2020

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και αλλά και στις συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% με τον τεχνολογικό κλάδο να καθοδηγεί τα κέρδη. Ο δείκτης παρουσίασε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Νοέμβριο του 2020, ενισχυμένος κατά 5,2%, εν μέσω αισιοδοξίας για διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε 0,44% στη συνεδρίαση.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC 40 0,12%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,29%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,41%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,07%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ μίλησαν μέσω βιντεοκλήσης για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τα κινεζικά μέσα να επικαλούνται τις δηλώσεις του Σι ότι τέτοιου είδους συγκρούσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Το επενδυτικό κλίμα ευνοήθηκε και από την είδηση ότι η Ρωσία πλήρωσε τελικά τόκους ύψους 117 εκατ.δολαρίων σε δύο κρατικά ομόλογα δολαρίου, σε μία κίνηση που απομάκρυνε τις αμφιβολίες ως προς την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις εξωτερικές της υποχρεώσεις μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

«Στις ευρωπαϊκές αγορές, βρισκόμαστε πολύ κοντά στα προ του πολέμου επίπεδα. Και απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από ένα αρνητικό σενάριο», αναφέρει ο Αλεξάντρ Ντερουάζ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Unigestion. «Ο αντίκτυπος στον οικονομικό κύκλο προέρχεται από το πετρέλαιο. Συνεπώς, όλοι γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο απόγειό του, όμως κάποια στιγμή θα αρχίσει να έχει μικρότερο αντίκτυπο», συμπληρώνει. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News