Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 18:01
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κέρδη 0,09% στη «λήξη» της συνεδρίασης στην καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 2021

Χρηματιστήριο: Κέρδη 0,09% στη «λήξη» της συνεδρίασης στην καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 2021

Με μια αναστροφή πορείας στην κυριολεξία στην «τελευταία στροφή» της σημερινής συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών  κατάφερε να την ολοκληρώσει με οριακά κέρδη, όταν από την αρχή της σημερινής ημέρας και λίγο πριν το κλείσιμο κινούταν πτωτικά. 

Ο Γενικός δείκτης εντέλει έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,09%, στις 862,86 μονάδες και ολοκληρώνει την εβδομάδα ενισχυμένος κατά 4,29% στην καλύτερη εβδομάδα στο διάστημα των τελευταίων σχεδόν 13 μηνών. Το υψηλό ημέρας πολύ κοντά στο επίπεδο του κλεισίματος στις 863,70 μονάδες και το χαμηλό στις 852,65 μονάδες. 
Ο τζίρος κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα για την τρέχουσα εβδομάδα στα 125 εκατ. ευρώ, όχι όμως και ο όγκος που διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. μετοχές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 2.081,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,43% και απομακρύνθηκε από τις 600 μονάδες (618,65 μονάδες), όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινδύνεψε να πέσει υπό του ορίου αυτού. 

Με τη DBRS και τη Moody’s να δημοσιεύουν τις αξιολογήσεις τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από τις ελληνικές εισηγμένες, τους επενδυτές του διέκρινε μια τάση να απέχουν από τις μετοχές σήμερα.

Ωστόσο στο τελευταίο στάδιο της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις έδωσαν τη θέση τους στις αγορές και κάπως έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχνά μεν, κέρδη δε, σε μια εβδομάδα στην οποία από την αχτίδα ελπίδας για θετική έκβαση στις συνομιλίες ανάμεσα στο Μόσχα και το Κίεβο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ένα εντυπωσιακό 5,68% την Τετάρτη που ήταν η καλύτερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 
Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και η αναθεώρηση των δεικτών FTSE-Russell, με τις προσθήκες των Autohellas και Quest Holdings στον δείκτη Small Caps και των Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στον δείκτη Micro Caps.

Η εικόνα των μετοχών 

Παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρα η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE Large Cap κινούταν πτωτικά, στο τέλος η πλάστιγγα έγειρε προς τη σωστή πλευρά του ταμπλό. 

Η μετοχή της Eurobank ξεχώρισε με κέρδη της τάξεως του 3,57%, ακολούθησε υπό του 3% η μετοχή της Πειραιώς (2,91%), με κέρδη άνω του 2% Βιοχάλκο (βοήθησε η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της), Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. 

Στην αντίπερα όχθη η μετοχή της Motor Oil (-3,03%) στο -1,92% η μετοχή της ΔΕΗ, απώλειες 1,48% για τον ΟΤΕ, κατά 1,33% υποχώρησε η μετοχή της Ελλάκτωρ. 

Οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν ως εξής:

  • Alpha Bank +1,51% 1,0765 ευρώ  
  • Eurobank +3,57% 1,0445 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,67%% 3,0500 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,91% 1,4140 ευρώ

Eurobank Χρηματιστηριακή

Να αντιμετωπίζουν το κάθε ράλι των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σαν ευκαιρία για πωλήσεις, συστήνει στους επενδυτές η Eurobank Χρηματιστηριακή, καθώς εκτιμά ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η όποια βελτίωση της διάθεσης για ρίσκο δεν είναι διατηρήσιμη.

Πέραν του ότι προκαλεί μεταβλητότητα, ο πόλεμος οδηγεί σε μία αλλαγή καθεστώτος, με δεδομένες τις επιπτώσεις που έχει στις τιμές των πρώτων υλών και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Επομένως, το ΧΑ θα συνεχίσει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στην ανάπτυξη και τα αρνητικά σενάρια από μια κλιμάκωση της σύγκρουσης (π.χ. από τη διαταραχή των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη).

Καταλύματα

Τριψήφια άνοδο κατέγραψε ο τζίρος των καταλυμάτων τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ άλμα 84% έκανε και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2022 ανήλθε σε 67.460.725 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 246,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 19.476.243 ευρώ.

Τετραμερής του Νότου

«Σημαντικό βήμα προς την διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στις δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» καθώς είναι «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας», χαρακτήρισε στις δηλώσεις του την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως «κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις δηλαδή που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση».

Η τετραμερής συνάντηση, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της ασθένειάς του με covid, φιλοξενήθηκε στην Ρώμη με οικοδεσπότη τον Μάριο Ντράγκι και την φυσική παρουσία των πρωθυπουργών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα,

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Χρηματιστηριακή: Πουλήστε σε κάθε άνοδο του ΧΑ

Καταλύματα: Εντυπωσιακό άλμα στον τζίρο τον Ιανουάριο

Τετραμερής του Νότου: Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News