Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές έως ελαφρά ανοδικές οι αποδόσεις – Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Ομόλογα: Σταθερές έως ελαφρά ανοδικές οι αποδόσεις – Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ με τις αγορές χρήματος να προσαρμόζουν τα στοιχήματά τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ για φέτος μετά τις επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της χθες για πρώτη φορά από το 2018, όπως άλλωστε αναμενόταν, σηματοδοτώντας ότι θα κάνει αύξηση των 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Ακολούθησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας με νέα επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, όμως με τη βρετανική οικονομία να δέχεται καίριο πλήγμα από την αύξηση των τιμών ενέργειας, «κατέβασε» τη λεκτική της ως προς την ανάγκη περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς συνέχισε στην αρχή της συνεδρίασης την άνοδο της Τετάρτης, φθάνοντας έως το 0,410%, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018, για να πάρει όμως εν συνεχεία μία ανάσα στο 0,387%. Οι αποδόσεις στη γαλλική και ισπανική 10ετία παρέμειναν σταθερές, ενώ στην ιταλική «τσίμπησαν» ελαφρώς στο 1,912%. Το ίδιο και στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 35 εκατ.ευρώ. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 1,51%, ενώ στη νέα 10ετία έφθασε στο 1,64% με το spread στις 224 μονάδες βάσης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αποσυμφορήθηκε ελαφρώς από το υψηλό τριετίας της Τετάρτης, στον απόηχο των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Η σταθεροποίηση των αποδόσεων και η συγκράτηση περαιτέρω μεγάλης ανόδου σημαίνει ότι και η αγορά κρατικών ομολόγων αναγνωρίζει πλέον ότι δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για τις κεντρικές τράπεζες για να καθυστερήσουν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους», σημειώνουν στρατηγικοί αναλυτές της ING. Ωστόσο, ο ηπιότερος του αναμενομένου τόνος της Τράπεζας της Αγγλίας ώθησε τις αγορές να περιορίσουν τα στοιχήματά τους ως προς τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις στη Βρετανία. 

Επίσης, καθησυχαστικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας ότι η όποια κίνηση θα γίνει σταδιακά. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, από την ομάδα των «γερακιών», έδωσε ένα πιο τολμηρό χρονοδιάγραμμα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων τον Ιούλιο.  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News