Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 3,1% – Στήριγμα από Κίνα και διπλωματία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 3,1% – Στήριγμα από Κίνα και διπλωματία

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά και τις νέες διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η δέσμευση του Πεκίνου για νέα μέτρα στήριξης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 3,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου. «Σήμερα, η στήριξη της αγοράς ήρθε από δύο μέτωπα, την Κίνα και την Ουκρανία, επαναφέροντας στο προσκήνιο την τάση για ανάληψη ρίσκου», σημειώνει αναλυτής της online πλατφόρμας IG. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στο RBC News ότι ορισμένα σημεία της συμφωνίας έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, προσθέτοντας ότι «συζητήθηκε διεξοδικά το “ουδέτερο” καθεστώς της Ουκρανίας».

H ολλανδική τεχνολογική Prosus, που έχει μεγάλο μερίδιο στην κινεζική Tencent, ενισχύθηκε περίπου 24% αφού όμως είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η μετοχή καθοδήγησε την άνοδο στο δείκτη τεχνολογίας με κέρδη περίπου 6,6%. 

Πρωταγωνιστές ήταν και οι υπόλοιπες μετοχές με έκθεση στην Κίνα, όπως μεταλλευτικοί όμιλοι και αυτοκινητοβιομηχανίες που σημείωσαν άνοδο 3,6% και 5,2% αντίστοιχα. Οι μετοχές πολυτελών ειδών LVMH, Richemont και Hermes, που εξαρτώνται τα μέγιστα από την αγορά της Κίνας για τις πωλήσεις τους, ενισχύθηκαν επίσης 4,8% έως 7,8%.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν φυσικό να είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ και στην πολυαναμενόμενη επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης και τις προβλέψεις της Fed για την οικονομία και τον πληθωρισμό, στη πρώτη σαφή ένδειξη κατά πόσο ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τους διαμορφωτές πολιτικής.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε 3,76% υψηλότερα, ενώ ανάλογα κέρδη 3,68% κατέγραψε και ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,62%. Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει άλμα 3,34% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει με κέρδη 1,75%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε η σουηδική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου EQT με άνοδο 12%, από τη στιγμή που συμφώνησε να αγοράσει την επενδυτική εταιρεία Baring Private Equity Asia στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 6,8 δισ.ευρώ. Κέρδη άνω του 4% σημείωσε και η BMW, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τα περιθώρια κέρδους για το τμήμα στον χώρο του αυτοκινήτου για το 2022 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News