Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Σε εορταστικό κλίμα και σε υψηλά ρεκόρ οι μετοχές 

Σε εορταστικό κλίμα και σε υψηλά ρεκόρ οι μετοχές 

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα το κλίμα των εορτών έκανε την εμφάνισή του στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σήμερα, στέλνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ είτε σε πολύμηνα υψηλά.

Στη σημερινή ημέρα, τα νέα αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διέγραψαν οποιαδήποτε υποψία για ανησυχίες και προβληματισμό αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία. 

Ο σκεπτικισμός που εκφράζουν μερίδα αναλυτών -τονίζοντας ότι το εμβόλιο δεν συνιστά πανάκεια πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έρθει σύντομα-, έχει να κάνει με το ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι ένα στοίχημα πρωτόγνωρο για τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου και επιπλέον, ο χρόνος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων εμβολιασμού σαφώς και δεν θα είναι σύντομος. 

Οι σημερινές αναφορές ότι το εμβόλιο της Moderna οδεύει προς έγκριση στις ΗΠΑ και αυτό της Novamax στην Ευρώπη, αντιστάθμισαν με τον καλύτερο τρόπο τους προβληματισμούς αυτούς. 

Με σειρά «προτεραιότητας» ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές 49 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, σκαρφαλώνοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 693,33 μονάδες. 

Στη συνέχεια ήταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης  ο οποίος θέλησε να τραβήξει λίγο από τη σημερινή εορταστική λάμψη, παραμένοντας σε 10μηνο υψηλό.

Μοναδική ανορθογραφία της σημερινής συνεδρίασης το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο δεν συμμετείχε στη σημερινή γιορτή, κλείνοντας με απώλειες της τάξεως του 0,30%. 

Αντιθέτως με το ίδιο ποσοστό από την αντίθετη πλευρά όμως ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Euro STOXX 600, βρίσκοντας μεγάλη στήριξη από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων (+2,07%) και τον τεχνολογικό (+1,43%) .

Από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο γερμανικός DAX ξεχώρισε με κέρδη 0,75%, οριακά άνω του μηδενός ο CAC 40 στο Παρίσι, άνοδο 0,12% κατέγραψε ο FTSE 100 στο Μιλάνο. 

Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη η Wall Street, η οποία φύλαγε το καλύτερο για το τέλος, καθώς είναι το χρηματιστήριο που ανοίγει χρονικά τελευταίο και κλείνει τελευταίο, σε σχέση με αυτά σε Ασία και Ευρώπη. 

Στις ΗΠΑ κι ενώ ακόμη στο Κογκρέσο δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, οι αναφορές ότι υπάρχουν ελπίδες αυτή να έρθει σύντομα, αποσυμπίεσε τους επενδυτές οι οποίοι δεν πτοήθηκαν και από τα αρκούντως απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν για 3η διαδοχική εβδομάδα. 

Οι S&P 500 και Nasdaq εισήλθαν στη συνεδρίαση αποφασισμένοι να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα για παρατράγουδα στη σημερινή εορταστική ατμόσφαιρα, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ με το καλημέρα. 

Ο Dow Jones κινείτο περί του 0,35% υψηλότερα, ο S&P 500 οριακά ξεπερνάει το +040%, κοντά στο +0,65% διαπραγματεύεται ο Nasdaq. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News