Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή των αποδόσεων σε πτώση, αναμένοντας την Fed

Ομόλογα: Επιστροφή των αποδόσεων σε πτώση, αναμένοντας την Fed

Σε πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να υπαναχωρεί από το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, καθώς επικράτησε μία αίσθηση ηρεμίας μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης επιτοκιακής αύξησης από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών 10ετών αυξήθηκαν περίπου 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν μέσω ελπίδων για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης αλλά και ανησυχιών ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ωθήσει τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, προοπτική που πυροδότησε νέο sell off. 

Σήμερα όμως αποκαταστάθηκε έως κάποιο βαθμό η σταθερότητα με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο Τετάρτη. 

Σε αποκλιμάκωση και οι ομολογιακές αποδόσεις στην αμερικανική αγορά, με των 10ετών να υποχωρούν από το υψηλο διετίας, μολονότι δεν έχουν απομακρυνθεί και πολύ από τα υψηλά τους από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Φεβρουάριο, κατά 10% σε ετήσια βάση. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι περισσότερες από τις ομολογιακές αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν από τρεις έως τέσσερις μονάδες βάσης, ειδικά αφότου ο δείκτης οικονομικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ιστορία του το Μάρτιο. Η αντίδραση ωστόσο της αγοράς παραμένει συγκρατημένη, καθώς οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά για να υπάρξει ύφεση. «Μολονότι η απότομη πτώση του δείκτη του ZEW θα μπορούσε να προιωνίζεται το κίνδυνο ύφεσης, δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», σημείωσε οικονομολόγος της Berenberg. 

Άλλωστε, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι η οικονομια της Ευρωζώνης εξακολουθεί να οδεύει φέτος προς ισχυρή ανάκαμψη και ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει στο στόχο 2% το 2024. Ωστόσο, ο δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην πενταετία κινήθηκε στο 1,43%, ενώ στη νέα 10ετία στο 2,63%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News