Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 12:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ισχυρές απώλειες στα χρηματιστήρια με φόντο την Κίνα και τη Fed 

Ευρώπη: Ισχυρές απώλειες στα χρηματιστήρια με φόντο την Κίνα και τη Fed 

Με απώλειες που άγγιξαν έως και το 2% κινούνται σήμερα Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανασφάλεια αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας να επιστρέφει μετά την έναρξη των κρουσμάτων στην Κίνα και τα νέα lockdown που επέβαλε.

Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το 2018. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί περί του 1,50%, Φρανκφούρτη και Παρίσι κινούνται πλησίον του -1,90%, το Μιλάνο καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,50%, ενώ το Λονδίνο βρίσκεται στο -1,20%.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί κλάδοι έχουν «βαφτεί στα κόκκινα», με αυτόν των πρώτων υλών και σήμερα να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις με πτώση που πλησιάζει το -3,70%, καθώς οι μεταλλευτικές εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα στη λειτουργία τους από τα νέα lockdowns που έχει εφαρμόσει το Πεκίνο. 

Αισθητές είναι και οι απώλειες του ενεργειακού κλάδου (-2,74%), από τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει βουτιά 6% και αυτή του αργού να υποχωρεί υπό των 100 δολαρίων το βαρέλι, ενώ σημαντική είναι και η υποχώρηση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες έχουν μεγάλη έκθεση στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου, αυτήν της Κίνας. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μεταδόθηκε το αρνητικό κλίμα από τα αντίστοιχα ασιατικά, καθώς αυτά σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ για δεύτερη διαδοχική ημέρα πραγματοποίησαν βουτιά, εξαιτίας της νέας έξαρσης των κρουσμάτων στην Κίνα. 

Από την άλλη η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συνεδριάζουν τόσο η Federal Reserve όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας, για τις οποίες οι χρηματαγορές και οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια. 

Κι αν για την Τράπεζα της Αγγλίας αυτή θα είναι η τρίτη αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη, για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι η πρώτη από το 2018.

Η αύξηση που αναμένεται είναι κατά 25 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια της Fed επί του παρόντος να βρίσκονται στο εύρος του 0%-0,25%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο: Κατά 20% έχουν πέσει οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News