Business & Finance Κυριακή 13/03/2022, 08:45
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Και δεύτερη, σε ένα μήνα, υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον S&P 500

Goldman Sachs: Και δεύτερη, σε ένα μήνα, υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον S&P 500

Στρατηγικές αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν πτωτικά το στόχο τους για το δείκτη S&P 500 για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που υπαινίσσεται αρνητικές αποδόσεις για φέτος, μετά την παγκόσμια κρίση στην αγορά εμπορευμάτων που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κέρδη του S&P 500 απορρέει από τις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, που με τη σειρά τους οδηγούν σε κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης και οικονομική επιβράδυνση», σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές. Ο ίδιοι προβλέπουν τώρα ότι ο δείκτης θα κλείσει το έτος στις 4.700 από τις 4.900 μονάδες που εκτιμούσαν παλαιότερα. Για τα κέρδη ανά μετοχή, περιμένουν αύξηση 5% το 2022 έναντι 8% που είχαν προβλέψει αρχικά, στα 226 δολάρια. 

Η αρχική τους πρόβλεψη για το δείκτη S&P 500 ήταν να κλείσει το έτος στις 5,100 μονάδες, η οποία όμως υποβαθμίστηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά τις ανησυχίες ότι η Fed θα χρειαστεί να καταστήσει πολύ πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της. Εκτοτε όμως, το sell off επιτάθηκε μετά το κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς εμπορευμάτων. 

Goldman revised down its S&P 500 target for second time in a month
  

Η τελευταία υποβάθμιση σημαίνει μία τώση 10% από τα σημερινά επίπεδα. Σε ετήσια βάση όμως, η προοπτική αυτή συνεπάγεται οριακά αρνητικές αποδόσεις για τις μετοχές μετοχές, κάτι που απέχει πολύ από το εντυπωσιακό ράλι του 2021 με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ. 

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οικονομολόγοι της Wall Street δίδουν μία πιθανότητα 35% για ύφεση το επόμενο έτος. 

Ο κίνδυνος ύφεσης έχει «εν μέρει προεξοφληθεί» στα σημερινά επίπεδα, σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman. «Στο χειρότερο σενάριο, αναμένουμε πτώση του S&P 500 κατά 15% στις 3.600 μονάδες», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές, διατηρώντας όμως τη θέση overweight για τον κλάδο ενέργειας και υγείας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Ταύρος» η Goldman Sachs για το ΧΑ: Στο 32% τα περιθώρια ανόδου

Goldman Sachs: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να αποφύγει το ράλι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News