Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 15:50
ΑΓΟΡΕΣ

«Εμβόλιο» ευφορίας στις αγορές- Αλλεπάλληλα ρεκόρ για μετοχές, εμπορεύματα

«Εμβόλιο» ευφορίας στις αγορές- Αλλεπάλληλα ρεκόρ για μετοχές, εμπορεύματα

Διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι μάλλον βραδύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και άνιση, με άλλους κλάδους να «τρέχουν» και άλλους να παραμένουν υπό πίεση. Αυτό όμως δεν στέκεται ικανό να περιορίσει την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, η οποία και οδηγεί τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το πετρέλαιο σε υψηλά δέκα μηνών και ακόμη ένα εναλλακτικό «εμπόρευμα», το κρυπτονόμισμα Bitcoin πάνω από τα 23.000 δολάρια.

Το ράλι πυροδοτούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου για την Covid-19 και η ελπίδα ότι αυτό θα είναι το καθοριστικό βήμα στην μάχη κατά του ιού. Σταθερό στήριγμα παραμένουν επίσης τα σχέδια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και οι προσδοκίες για έξτρα δημοσιονομική τόνωση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ. 

Την ώρα που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί περνούν τις ημέρες των Χριστουγέννων στη σκιά ολοένα και πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στις αγορές το κλίμα είναι εορταστικό. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI με άνοδο 0,5% σκαρφαλώνει σήμερα σε νέα επίπεδα-ρεκόρ tvn 693,33 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί 16% από τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σε υψηλά δεκαμήνου, όπως και η τιμή του μπρεντ. Τα futures των αμερικανικών μετοχών αποκαλύπτουν πως όταν ανοίξει η Wall Street σε λίγη ώρα οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq θα καταρρίψουν πιθανότατα για ακόμη μία φορά το ιστορικό ρεκόρ τους. 

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις στην αμερικανική Γερουσία, οι οποίες πλησιάζουν σε συμφωνία για ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων, όπως και στην Federal Reserve, η οποία αν και δήλωσε πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση για αγορές ομολόγων.

Αν κάτι όμως προσελκύει περισσότερο την προσοχή, ακόμη και των επενδυτών, είναι οι πληροφορίες ότι ακόμη ένα εμβόλιο, αυτό της Moderna βαίνει προς έγκριση στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις προετοιμασίες για τους πρώτους εμβολιασμούς σε δέκα ημέρες από τώρα. Μάλιστα η Ε..Ε προσπαθεί να αυξήσει τις προμήθειες εμβολίων για την Covid-19 με περισσότερες παραγγελίες από την Pfizer, αλλά και νέα συμφωνία με την Novavax. 

Και ενώ οι αναλυτές σημειώνουν πως όσο προχωρά η επιχείρηση του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στη Δύση τόσο θα πληθαίνουν οι τονωτικές ενέσεις σε οικονομία και μετοχές, μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν θα συμβαίνει το ίδιο με το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 2,5 ετών έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του και προβλέπεται να παραμείνει υπό πίεση τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως ευρώ, δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κινούνται ανοδικά- σε βαθμό που ίσως να εξελιχθούν στον επόμενο πονοκέφαλο για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News