Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 13:16
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκική λίρα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

Υποχωρεί για έβδομη συνεχόμενη ημέρα

Τουρκική λίρα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

Στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο υποχώρησε την Τετάρτη η τουρκική λίρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος του πληθωρισμού δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για την τουρκική οικονομία.

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, ενώ συνολικά από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 5%.

Όπως σημειώνει το Reuters, η λίρα κατέγραψε πτώση περίπου 1,3% σήμερα, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 14,6505 δολ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων σε λίρα από την υποτίμηση του νομίσματος.

Τους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι αρχές μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις απώλειες για το τουρκικό νόμισμα μέσω δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και του συστήματος προστασίας της λίρας.

Το νόμισμα πέρασε τις 14 έναντι του δολαρίου όταν επέστρεψε η αστάθεια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αυξήθηκαν. Στη συνέχεια, κατέγραψε ανάκαμψη.

Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 10%, ενώ το 2021 οι απώλειες της ανήλθαν στο 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η νομισματική κρίση πυροδοτήθηκε από έναν κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου το επιτόκιο μειώθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 14% από τον Σεπτέμβριο.

Επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Brokers δήλωσε πως η υποτίμηση της λίρας ασκεί ήδη πιέσεις στα δημοσιοοικονομικά της Τουρκίας, καθώς η υποτίμηση του νομίσματος είναι υψηλότερη από τις περιοδικές αποδόσεις και το σύστημα καταθέσεων σε λίρες γίνεται λιγότερο βιώσιμο.

«Η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών σημαίνει περισσότερους έμμεσους φόρους ή νομισματική επέκταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωριστικό σπιράλ», τόνισε ο Ενβέρ Ερκάν της Tera Brokers.

H χαλάρωση των επιτοκίων ήταν μέρος του σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στοχεύει να μετατρέψει τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, καθώς και να αυξήσει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγαλύτερο έλλειμμα, βάζοντας «φωτιά» στον πληθωρισμό της Τουρκίας που βρίσκεται ήδη στο 54%.

Ο Ερκάν εκτίμησε ότι αν η ευρωπαϊκή βιομηχανία πατήσει φρένο λόγω της ενεργειακής κρίσης, τότε είναι δυνατόν να μειωθούν οι εξαγωγές της Τουρκίας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ελλείμματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Τουρκία: Ξεπέρασε το 50% ο πληθωρισμός – Σε υψηλό εικοσαετίας

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News